Utazókiállítás a könyvtárban

2024.02.06. 19:00

Auschwitzi tragédiák a képzőművészet nyelvén

Auschwitz-túlélők visszaemlékezései alapján készült képzőművészeti alkotásokból nyílt utazókiállítás az Aranybulla Könyvtárban. A tárlat március 1-jéig látogatható.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az elfogadhatatlan múltat cipelő generáció, valamint a 21. században élő fiatalok világa kapcsolódik össze a Zachor Alapítvány kezdeményezésére, a Dél-kaliforniai Egyetem USC Soá Alapítvánnyal közösen létrehozott, A művészet az elmondhatatlan tolmácsa című vándorkiállításon, melyet az előttünk álló hónapban a székesfehérvári Aranybulla Könyvtárban láthatnak az érdeklődők.

A tárlat kapcsán elhangzott: az alapítvány minden évben művészeti pályázatot hirdet felső tagozatos és középiskolás tanulók számára január 27-e, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadulásának évfordulója alkalmából. A könyvtárban kiállított molinókon a diákok egyedi, Auschwitz-túlélők elbeszélései inspirálta képzőművészeti alkotásait láthatják az érdeklődők. A túlélőkkel készített interjúk részletei a molinókon elhelyezz QR-kódok beolvasásával is elérhetőek.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

– A több ezer felvett interjúbeszélgetés fontos oktatási anyagként szolgál nemcsak a holokauszt, hanem az egész 20. századi történelemről való oktatásban, és egyes történelmi helyzetek személyes megélésében, döntési helyzetek megismerésében – fogalmazott Lőrinczy Barbara, a Zachor Alapítvány képviselője.

A kiállítást Gergely Anna muzeológus, történész egy rendhagyó történelemóra keretein belül nyitotta meg.

– Emlékezni és emlékeztetni nemcsak vallási parancsunk, hanem kötelességünk is az emberiség, az emberség, a humanizmus jegyében. Ezt a kiállítási anyagot 2020 és 2022 között készült pályamunkákból állították össze. A 31 alkotásból álló tárlat bemutatja, hogy a holokausztot túlélők visszaemlékezési, tanúságtételei nyomán mi ragadta meg leginkább a jelen kor diákjait, mi az, ami alkotói munkára inspirálta őket – mondta a kiállításról a szakember.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

A tárlat megnyitóján prózai és zenés műsorral közreműködtek a Zentai Úti Általános Iskola diákjai. A kiállítás március 1-jéig látogatható az Aranybulla Könyvtár nyitvatartási idejében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában