Lenyűgöző tárlat a Csók István Képtárban

2024.01.23. 17:43

Ókori Kína kincsei Székesfehérváron (galéria, videó)

A Csók István Képtár falai között egy különleges kiállítás nyitotta meg kapuit, mely a történelmi és kulturális kincseket egyesíti: „Az Ókori Kína Kincsei – A Jáde Császárok kora”.

Hajdú Marianna

A Csók István Képtárban bemutatott "Az Ókori Kína Kincsei" kiállítás megnyítóját tartották kedden délután Székesfehérváron

Forrás: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Ez az esemény nem csak egy kiállítás, hanem egy olyan utazás a távol keleti múltba, ahol a látogatók szemtanúi lehetnek a Han-dinasztia lenyűgöző kulturális örökségének. 

A kiállítás fő attrakciója egy uralkodói jáde halotti páncél, ami a Han-korból származik, és amelyet aranyszálakkal összefűzött, jáde lemezekből készítettek. Ez a különleges tárgy nem csak az ókori kínai társadalom gazdagságát és művészeti érzékét tükrözi, hanem a hatalom és az öröklét szimbólumaként is szolgál. A kiállítás további darabjai között számos eredeti ókori kínai tárgy található, amelyek a Han-dinasztia korszakának mindennapjaiba engednek betekintést.

„Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok Kora” című kiállítás a székesfehérvári múzeum és három kínai intézmény – a Shanghai Múzeum, a Xuzhou Múzeum és a Chengdu Régészeti Intézet – a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Back&Rosta Kft. közös munkájának eredménye. 

A kiállítás ünnepélyes megnyitóját a Csók István Képtárban tartották, ahol Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte első ízben a jelenlévőket, majd Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója a kiállítás jelentőségéről beszélt: 
“A két ország közötti kapcsolatok az elmúlt években jelentősen fejlődtek, a gazdasági és a politikai együttműködés mellett a kulturális együttműködés is egyre szorosabbá válik. Mint a múzeum vezetője mondta: a most megnyílt tárlat is egy fontos lépés a két ország együttműködésében.

A kiállítás szervezői hangsúlyozták, hogy a tárlat nem csak a múlt megidézésére szolgál, hanem arra is, hogy a látogatók megértsék a kínai kultúra és történelem mélységét, valamint annak hatását a mai világra. 

A tárgyakon keresztül a látogatók betekintést nyerhetnek a Han-dinasztia életébe, temetkezési szokásaiba, és a mindennapokba. A kiállítás bemutatja, hogy a Han-dinasztia milyen szerepet játszott a kínai civilizáció fejlődésében, és milyen hagyományokat hozott létre, amelyek máig hatással vannak a kínai kultúrára.

A kiállítás számos ritka és értékes tárgyat vonultat fel, mint például a jáde tárgyak és az említett jádepáncél, amelyek a kínai művészet és kézművesség remekművei. Ezek a tárgyak a Han-dinasztia gazdagságát és hatalmát szimbolizálják, és bemutatják a kínai társadalom életét és hiedelmeit.

A Szent István Király Múzeum és a kínai intézmények közötti együttműködésnek köszönhetően a látogatók egy olyan kulturális élményben részesülhetnek, amely ritkán adódik. A kiállítás lehetőséget biztosít a múlt és a jelen kulturális párbeszédére, valamint a különböző kultúrák megértésére és értékelésére.

A megnyitóra a Székesfehérvári Balett Színház is készült egy csodálatos előadással, amivel még tovább emelték az alkalom fényét. 

A kiállítás 2024. június 28-ig látogatható, és további információkat a Szent István Király Múzeum honlapján találhatnak az érdeklődők. 
Ez a kiállítás egyedülálló lehetőség a kulturális örökség és a történelmi hagyományok megismerésére, és minden korosztálynak ajánlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában