Elgondolkodtató beszélgetés

2024.01.30. 07:00

Értékmentés a palotavárosi könyvtárban (videó)

Illusztris vendégek érkeztek a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárába, hogy a kultúráról, mint alapvető értékről beszéljenek. Ahogy el is hangzott: ennek a megőrzése és átadása mindannyiunk közös feladata, hiszen a múltunkat jelentő, és azt megidéző tárgyi és szellemi értékeink fáklyaként segíthetnek megvilágítani a felgyorsult világunkban történteket, amely különösen a fiatal generációra rejthet veszélyeket.

Kecskés Zoltán

A képen: Kalincsákné Molnár Zsuzsanna, Pletser Ádám és Kiss Diána Magdolna

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Talán nem véletlen, hogy ez az alkalom éppen néhány nappal a magyar kultúra napja után volt. Éppen akkor, amikor mindannyiunkban élénken benne élnek még azok a magyar kulturális értékek, legyen szó kiállításról, irodalmi és színházi estről, amelyek a gyökereinkről, elődeink életműveiről szólnak.

A Tolnai utcai tagkönyvtár megtelt érdeklődőkkel, akik Kiss Diána Magdolna színművész és Pletser Ádám, az iGenerációért Egyesület vezetőjének megálmodójának gondolatait hallva gondolkodóba eshettek. Az est nyitányaként levetített film – amelyet az Értékmentők Erdélyben forgattak –, beszédtémát adott az eseményen. A felvételen, még ma is élő székely magyarok emlékeznek vissza a román kommunista hatalom megtorlására, amikor is szó szerint ki akarták irtani a magyarságtudatot, a magyar kultúra értékeit az elcsatolt területen élőkből.

Videónk IDE KATTINTVA érhető el. 

A bemutatott néhány perces videó elgondolkodtatta a résztvevőket.
Fotó: Kecskés Zoltán  / FMH

Emellett a részvevők beszélgettek a digitális világ veszélyeiről, az élő beszéd erejéről és a generációs különbségekről. Kiss Diána Magdolna, a Vörösmarty Színház társulatának tagja arról mesélt, hogyan tudja és milyen formában átadni a kulturális értékeket a közönségnek. Mint elmondta, szerinte a színház feladata az, hogy kiszakítsa az embereket a hétköznapok zűrzavaros világából, hogy amikor vége az előadásnak, úgy érezzék megkönnyebbül a lelkük és jó élményekkel, pozitív érzésekkel térnek haza. A színművésznő számára a kultúra megmentése a fiataloktól indul. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Pletser Ádám is, aki az okos eszközök veszélyeiről beszélt. A gyerekek elszemélytelenednek egymástól, üzenetet küldenek egymásnak élőbeszéd helyett. Az iGenerációért Egyesület kiemelt célja, hogy segítsék a fiatal generációt abban, hogy a digitális világot a hasznára tudja hajtani és ne elvesztegesse az életét a virtuális világát építve.

Kalincsákné Molnár Zsuzsanna tagkönyvtárvezető az olvasás erejéről beszélt. Elmesélte, amikor gyerekei kicsik voltak, minden áldott este mesélt nekik, aminek sok jótékony hatása volt: gazdagította a szókincset, a képzeletet. Egy óvónő javasolta még anno neki szülői értekezleten a hármas egységet: sok mesélés, közös együttlét, sok beszélgetés. Szerinte ez a bevált recept, amely elindítja az úton a kicsiket, hogy később tudatos, irodalmat, kultúrát szerető és tisztelő emberek legyenek, akikből valódi közösséget építhetünk. Kiemelte, a könyvtárak is tesznek azért, hogy az olvasás megszerettetését korán elkezdjék a gyerekek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában