Szólt a taps a kulturális életben dolgozóknak

2024.01.23. 07:00

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete kapta a Pro Cultura-díjat (képgaléria, videó)

Ünnepi gálaműsort rendeztek hétfőn kora este a Vörösmarty Színházban a Magyar Kultúra Napja tiszteletére. Hagyományosan itt adták át a Pro Cultura Albae Regiae-díjat, melyet idén a Fehérvári Kézművesek Egyesülete érdemelt ki. A város jeles elismerésének átadását követően különleges előadással folytatódott a gálaműsor.

Kecskés Zoltán

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepségen részt vettek Székesfehérvár és Fejér vármegye önkormányzati képviselői, vezető tisztségviselői, a történelmi egyházak és rendvédelmi szervek képviselői, valamint a közművelődési és oktatási intézmények vezetői.

Az eseményen Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt. Emlékeztetett arra, hogy tavaly a teátrum kényszerű zárva tartása okán nem a megszokott helyen tartották az ünnepséget, így nagy öröm, hogy idén a kultúra legfőbb fehérvári otthonában, a Vörösmarty Színházban lehetnek újra együtt  – emelte ki, majd hozzátette, joggal és okkal lehetnek büszkék Székesfehérvár kulturális életére, és mondhatnak köszönetet mindenkinek, akik ezen a területen dolgoznak és kitartottak a legnehezebb időszakban is. Mint fogalmazott, ők adták a válság okozta kihívásokkal teli időszakban is az értékeket, a reményt, a lelki feltöltődés lehetőségét a fehérváriaknak és mindenkinek, akik a fehérvári kulturális élet szolgáltatásait, értékeit elfogadták és tőlük átvették. 

A városvezető ünnepi gondolatait követően került átadásra a város egyik jeles elismerése, a „Pro Cultura Albae Regiae” díj, melyet hagyományosan minden esztendőben a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó ünnepi gála keretében adnak át. Ez a díj évente egy alkalommal adományozható annak a természetes személynek, közösségnek vagy együttesnek, aki, vagy amely kiemelkedő tevékenységével gazdagította Székesfehérvár kulturális életét, és szolgálta lakóinak művelődését. A város egyik legrangosabb kulturális elismerését idén a Fehérvári Kézművesek Egyesülete kapta, amely idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. A díjat az egyesület elnöke, Szenczi Jánosné vehette át, aki röviden, meghatóan csak annyit mondott: – Ha kézművesség, akkor Rác utca, ha Rác utca, akkor kézművesség. Szeretettel várunk mindenkit a Rác utca 27. szám alatti Kézművesek házában!

Ahogy a szervezet méltatásában elhangzott: – A Fehérvári Kézművesek Egyesülete az 1998-as megalakulása óta eltelt időszak alatt baráti körből az országos szövetségben is elismert, lassan 130 taggal bíró és közel 30 kézműves mesterséget művelő és tanító szervezet egyesületté nőtte ki magát. Fő bázisuk, otthonuk a Kézművesek Háza a Rác utca 27. szám alatt. Egyik fő küldetésük, hogy a tagok közreműködésével a város fiataljai és idősebbjei számára közvetítse a népi kézműves hagyományok és a mai modern kézművesség gazdag tárházát. Legnagyobb programjuk a Tűzzel-Vassal Fesztivál, amelynek megálmodói és éltetői. Emellett szakköröket, táborokat és kiállításokat szerveznek, amikkel a bemutatkozási lehetőségen túl közös hagyományaink továbbélését is biztosítják a régi, népi mesterségek és technikák minél szélesebb körű megismertetésével. Nevükhöz fűződik a húsvéti Tojásfestő Maraton, valamint több év végi, ünnepváró esemény – a Betlehemi Szép Csillag pályázat és az Advent a Rác utcában sorozat – megszervezése.  
Ezt követően megemlékeztek a jelenlévők a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Minősített Közművelődési Intézmény Címéről is, amelyet pályázat útján nyerte el Székesfehérvár közművelődési intézménye.

A folytatásban pedig a szép fehérvári hagyományt folytatva  gálaműsorral köszöntötték a Magyar Kultúra Napját. a Vörösmarty Színház társulata régi és kortárs versekkel mutatta be, hogy a szerelem érzése változott-e, vagy az évszázadok alatt csak a költők fogalmazzák meg másképp a kimondhatatlant. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában