,,Kelj fel, gazda, kelj fel, szállott Isten házodra…"

2023.12.28. 18:30

Regősök járták Csókakő, Csákberény, sőt Gánt lányos házait is (videóval)

Ifjú legények jártak házról házra Csókakőn, hogy újévi jókívánságokat és áldást mondjanak azok lakóira, különösen a házban lakó leányokra. A Barkócaberkenye Néptánc Csoport férfi tagjai a szomszédos Csákberénybe és Gántra is ellátogattak.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A regösök eredete az ősmagyar kultúrában gyökeredzik. A sámán vagy táltos énekmondói, ráéneklői mondták a fontos mondatokat.
A karácsonyt követő héten útra kelő regősök úgy kezdik, „Kelj fel, gazda, kelj fel, szállott Isten házodra. Aztán elhangzanak a Jókívánságok a ház népének, akiknek  jó egészséget, vagyont kívánnak, például „Adjon az Úristen ennek a gazdának két szép ökröt.
Végül gyakran utalnak a regösöknek adandó jutalomra, továbbá megátkozzák azt, aki nem ad adományt, akár úgy, hogy „Sarokban a zacskó, tele van százassal, fele a gazdáé, fele a regősöké".
Minden versszak között elhangzik a „Haj regö rejtem regö-rejtem” refrén és persze Szent István említése elengedhetetlen.
A téli természetvarázslás jellegű, köszöntő népszokás, leginkább a Dunántúlon fordul elő, így a Csókakői Barkócaberkenye Néptánc Csoport egy sok helyen már elfeledett, helyi hagyományt hívott életre évekkel korábban. Szakmai vezetőjük Letenyei Gábor kíséri őket az úton, mely ebben az évben a szokásosnál is hosszabbra nyúlik, ugyanis a néptáncos lányok nem csak helyben laknak, így el kell menniük Csákberénybe, sőt Gántra is.
A regősök ajándékot nem kapnak már úgy, mint régen, de pálinkát, bort és köszönetet minden háznál adnak, sőt itt-ott pár csillogó szempár és egy mosoly is jár hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában