Figyelemfelhívó előadás

2023.12.28. 20:00

Középpontban a madárvédelem – folytatódott a Vadvédelmi Esték programsorozat

Csütörtökön folytatódott a a Sóstó Vadvédelmi Központ programsorozata, melynek keretében Győrig Előd madárvédelmi előadását hallhatták az érdeklődők.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Madártani Egyesület Fejér Megyei Helyi Csoportja közreműködésével folytatódott a Vadvédelmi Esték programsorozat. Győrig Előd, az egyesület elnökségi tagja Madárvédelem a Kisalföldön – gyilkos vezetékek című interaktív előadásával hívta fel a figyelmet arra, a madarakra nézve milyen veszélyeket hordoznak a villanyvezetékek és egyes villanyoszlopok.

– Megkülönböztetünk alacsony-, közép- és nagyfeszültségű hálózatot. Alacsonyfeszültség a településeken belül található, általában azokon van a gólyafészek. Középfeszültség a települések között biztosítja az áramszolgáltatást, a nagyfeszültség pedig országrészek között viszi az elektromosságot. A középfeszültség az a típus, ami a madarakra leginkább veszélyes – fejtette ki a technikai részleteket a szakember.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Elhangzott, az áramütés veszélye madármérettől független: a kis- és nagytestű madarak esetében egyaránt veszélyforrássá válhatnak a vezetékek. Győrig Előd beszélt továbbá a villanyoszlopok rejtette veszélyekről, illetve arról is, milyen technikai megoldások születhetnek arra vonatkozóan, hogy a madarakat megóvják az áramütéstől.

A Vadvédelmi Esték sorozat következő alkalma december 29-én, pénteken lesz, amikor 16 órai kezdettel Kovács Gergely Károly, a kisKÓCSAG – Fejér megyei természetvédelmi és ökológiai évkönyv szerkesztője mesél a kiadvány születéséről, történetéről, jelenéről és jövőjéről a Sóstó Vadvédelmi Központban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában