Tópartis remekek tárlata a Városházán

2023.11.08. 14:00

Vizsgaremekek tanúskodnak a művészetisek tehetségéről (galéria)

November 24-ig látható a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium hagyományos Őszi tárlata – ám az alkotások ezúttal nem az iskolában, hanem a Városházán kaptak helyet.

Bokros Judit

A tárlaton mindhárom tanszak - grafika, kerámia, textil - képviselteti magát néhány diák munkáján keresztül

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Az exkluzív helyszín a Tóparti jelenleg is zajló felújítási munkálatainak köszönhető. A jellemzően tematikus Őszi tárlatot az iskola aulájában szokták megrendezni, ám erre az említett körülmény miatt most nem kerülhetett sor. Így azonban új látogatókat is vonzhat a tárlat, amelyet korábban főként az iskola diákjai, tanárai, illetve a hozzátartozók tekintettek meg.

A Városháza első emeleti aulájában paravánokon és vitrinekben helyezték el a műveket, mutatós installációkat létrehozva. A rendezéskor ügyeltek arra, hogy mindhárom tanszak – a grafika, a textil és a kerámia – minden végzős diákja megmutathassa magát.

Ezúttal is kreatívan kivitelezett alkotásokban merülhet el a szem: vannak saját márkákhoz, kártyajátékokhoz készült arculattervek. Jópofa például a párkeresős kutyás kártya, de a francia kártya is jól eltalált. A találékony grafikusok a közösségi médiában használatos hashtageket az ősi technikával, az igen munkás linómetszettel váltották ki egy-egy képen. A keramikusok finom, szépen mintázott tárgyai a vitrinekben díszelegnek – kellemes darab közöttük például a keleties stílusú rókás szett. A textilesektől pedig extravagáns női ruhák terveit láthatjuk – elgondolkodva azon, vajon melyiket vennénk fel.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A tárlatról a művészeti tagozat vezetőjét, Végvári Beatrix grafikusművészt kérdeztem, s megtudtam: mivel nagyon izgalmas volt a 2022/23-as tanévben végzett ötödik évfolyamosok OKJ-vizsgaanyaga, ezért ezt állították ki. A vizsgaremekek összetett feladatot jelentettek a diákoknak, akik közül többen tanulnak tovább művészeti képzésben. Az installációkhoz a Szent István Király Múzeum és a levéltár vitrinjeit és paravánjait használhatták, amiért nagyon hálásak, mert így még látványosabb lett az anyag – fogalmazott a művésztanár.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A tanulók munkái mellett olyan szaktanárok – például Revák Katalin, Végvári Beatrix, Márton Ágnes Alíz – alkotásai is láthatók, akik szakmai tárgyakban tanították a művészetiseket.

A kiállítás november 24-ig várja a látogatókat 9-15 óráig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában