Az utódok önbecsülése és tenni akarása

2023.11.13. 15:00

Tudománytörténeti vándorkiállítás Fehérváron, a Rákóczi iskolában

A Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás 64. megnyitóját november 15-én, szerdán 9 órakor tartják Székesfehérváron, a II. Rákóczi Ferenc Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában.

V. Varga József

A vándorkiállítás megálmodója és életre hívója Pálfi György professzor

Fotó: FMH-archív

„Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez, függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban” – a vándorkiállítás mottójaként Szent-Györgyi Albert szavai szolgálnak.

A Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei címet viselő vándorkiállítás tovább folytatja vándorútját a királyi városban, Székesfehérváron. A kiállítás-sorozat fölött a Fejér Szövetség bábáskodik.

A vándorkiállítás megálmodója és életre hívója Pálfi György (1928–2020) nyugalmazott múzeumigazgató, egyetemi tanár volt. Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke a szegedi professzor gondolatát így idézi: „Emeljük a magyar tudomány zászlaját oly magasra, hogy ne csak határainkon kívül lássák, hanem a határainkon belül is; hogy a magyarok is vegyék végre észre!”

A kiállítás tartalmát Pálfi György 16 éves tudományos kutatómunkája alapján összeállított ismeretterjesztő anyag alkotja. A kiállítás szervezői elkötelezett hívei azon történelmi küldetésnek, hogy nemzetünk felemelkedése szolgálatában az elődök és a jelenben élők szellemi nagysága iránti tiszteleten keresztül növelhető az utódok önbecsülése és tenni akarása.

A tárlat a 330 magyar származású személyt és világraszóló szellemi alkotását tablóképeken és számos egyéb kiegészítő ismeretterjesztő anyagon keresztül mutatja be a nagyközönségnek.

– A kezdetektől hirdetett, határozott célunk és térítésmentes felajánlásunk, hogy minél több alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményben és művelődési központban néhány hétre látogathatóvá tegyük a tudománytörténeti kiállítás anyagát mind a fiatalok, mind pedig szüleik és az érdeklődő felnőttek, pedagógusok számára – tette hozzá Boór Ferenc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában