Díjátadóval egybekötött továbbképzés

2023.11.06. 11:51

Szakmai elismerést vehetett át egy móri és egy nádasdladányi könyvtáros

Hétfőn tartotta soron következő, a vármegye könyvtárosainak szóló továbbképzését a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fejér Megyei Szervezete. A szakmai program díjátadóval kezdődött.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az őszi szakmai továbbképzés alkalmával ismét lehetőség nyílt arra, hogy a vármegyei könyvtárosok munkája elismerésben részesüljön.

A Tóth György Emlékérmet a könyvtári munka területén dolgozó azon személy kaphatja meg évről évre, aki munkájával, szakmai és emberi rátermettségével sokat tett a könyvtárhasználók magas színvonalú kiszolgálásáért. A kuratórium döntése alapján az elismerést Szakonyiné Beke Marianna, a móri Radó Antal Könyvtár helyismereti könyvtárosa vehette át.

A díjazott 1981 óta a móri könyvtár munkatársa. Eleinte a könyvtár feldolgozó munkájában vett részt, emellett Mórhoz, illetve az intézményhez kapcsolódó kiadványokat, kisnyomtatványokat szerkesztett. Szakonyiné Beke Marianna 2009-ben vette át a könyvtár helyismereti gyűjteményének kezelését, amely a helyi szellemi örökség megőrzését, továbbörökítését végzi.

– Elhivatottságának köszönhetően az elmúlt időszakban nagy mértékben bővült a könyvtárban fellelhető móri tárgyi és szellemi örökség, felbecsülhetetlen értékű dokumentumokat kapott a helyismereti gyűjtemény. Lokálpatriotizmusát mutatja, hogy tagja a Móri Települési Értéktár Bizottságnak, melynek célja a településen fellelhető nemzeti értékek azonosításának szervezése, a településen fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjtemény létrehozása, valamint azok megyei értéktárba történő megküldése – hangzott el a móri könyvtáros méltatásában.

Sipos-Dávid Beáta, Nádasdladány könyvtárosa
Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Könyvtári, Információs és Közösségi Helyen végzett kimagasló szakmai munkája elismeréseként a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) díját vehette át Sipos-Dávid Beáta, Nádasdladány könyvtárosa, aki az olvasók szolgálata mellett a helyi óvodában tart komplex, mozgásfejlesztéssel egybekötött iskola előkészítő foglalkozásokat. Beáta a gyermekvédelemből csöppent a könyvtári munkába, korábban a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ gyermekotthonaiban dolgozott fejlesztőpedagógusként, s immáron 21 éve foglalkozik gyerekekkel. Könyvtárosként a helyiek szeretettel fogadták, munkájában legfőbb célként fogalmazta meg, hogy a programok és rendezvények által újra köztudatba emelje a könyvtárat.

Szakonyiné Beke Marianna, a móri Radó Antal Könyvtár helyismereti könyvtárosa
Fotó: Fehér Gábor / FMH

– Ma már az egészen kicsiktől kezdve az óvodai csoportokon, iskolai osztályokon, fiatal felnőtteken át a nyolcvan éves néniig mindenki megfordul a könyvtárban. Az olvasók nagyra értékelik a munkáját, a programokat és minden újdonságot – hangzott el a díjazott méltatásában.

S hogy olvasói mennyire nagyra értékelik Beáta munkáját, annak ékes bizonyítéka az alábbi gondolat: „Varázsereje abban rejlik, hogy programjai, előadásai, játékos fejlesztő foglalkozásai kicsiknek és nagyoknak egyaránt szólnak, segítve ezzel a szülőt, hogy otthon mivel teheti még élménydúsabbá a gyermek tanulását.”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában