Kulturális sokszínűség

2023.11.02. 20:00

Országosan is egyedülálló összművészeti bérletkonstrukció Fehérváron

Vadonatúj, összművészeti bérletkonstrukcióval várja a kultúrakedvelőket négy székesfehérvári kulturális intézmény. Az Ars Regia bérlet színházi és balett-előadást, szimfonikus koncertet és táncprodukciót is tartalmaz.

Héjj Vivien

Egyedülálló lehetőség várja a kultúrakedvelőket Székesfehérváron

Fotó: Fehér Gábor

A város előadó-művészeti intézményei egy vadonatúj, egyedülálló bérletkonstrukcióban találkoznak, mely a közönség számára is új kulturális kikapcsolódási lehetőséget kínál. Az Ars Regia bérlet Vörösmarty Színház produkcióján túl az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Székesfehérvári Balett Színház és az Alba Regia Táncegyüttes előadásának megtekintésére is lehetőséget biztosít.

– Ma Magyarországon nincs olyan magyar színház, ami ilyen típusú bérletet tudna kínálni a közönségének. Ez a bérlet csak olyan városban születhet meg, amelynek a stratégiájában a jövő szempontjából a kultúrának olyan fontos szerepe van, mint Székesfehérváron – fogalmazott az új bérletet bemutató sajtótájékoztatón Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója.

Az Ars Regia bérlet kapcsán Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, büszke arra, hogy Székesfehérváron a kulturális és előadó-művészeti műfajokat illetően olyan professzionális intézmények működnek, amelyek lehetővé teszik egy összművészeti bérlet megvalósítását.

– Fehérvár az egyetlen város, amelyik megteszi, hogy egy bérlet keretében mutatja be, milyen kulturális értékekkel rendelkezik, és ezáltal az együttműködés fontos üzenetét is tolmácsolja. Ez a bérlet egy kicsit kulturális missziót is jelent, hiszen a bérlet megvásárlásával ki-ki olyan műfajokba is bepillantást nyerhet, amit valamiért eddig kevésbé ismert – hangsúlyozta a polgármester.

A bérletesek a Vörösmarty Színház Tizenkét dühös ember című bűnügyi játékának azon változatát láthatják, amelyet a teátrum a városháza dísztermében vitt színre. A rendkívül sikeres és népszerű produkció kapcsán a színházigazgató elmondta, a városházi előadás szűkített díszletét viszik tovább a nagyszínpadra. Az előszínpadon elhelyezett díszlet lehetővé teszi, hogy az előadás fizikailag ugyanolyan közel kerüljön a nézőkhöz, mint a városházán.

– A Tizenkét dühös ember azon népszerű művek közé tartozik, ami nem a szórakoztatás, a nevetés, a komikum erejével láncolja le a nézők figyelmét, hanem olyan élő társadalmi problémákkal, amelyekkel nap mint nap szembesülünk a való életben – magyarázta a darabválasztást Szikora János.

Az Alba Regia Táncegyesület elnöke, Juhász Zsófia hangsúlyozta, a civil szervezetként működő egyesület számára különösen nagy lehetőséget kínál, hogy előadásuk a bérlet része lehet. Mint mondta, a Táncra Magyar! című egyfelvonásos, Petőfi ihlette táncprodukció ötvözi a költészetet, a prózát, az irodalmat a tánccal és a zenével, s mindezt vizuáltechnikai elemekkel teszi látványosabbá és színházibbá. A táncban és a zenében egyaránt vissza-visszatér a reformkor hangulata, s helyenként a ruházatban is megjelennek az eredeti népviseletek.

Az Ars Regia bérlet előadásait sajtótájékoztató keretében ismertették - Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnöke, Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, Cser-Palkovics András polgármester, Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója és Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója
Fotó: Fehér Gábor

Mozart Szöktetés a Szerájból című daljátékát hozza el a közönségnek az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A koncertszerű előadás igazi zenei és színházi csemegének ígérkezik, melyben közreműködnek neves operaénekesek és a Vox Mirabilis Kamarakórus. Vezényel: Dobszay Péter.

– Egy könnyed, vidám, az emberiséget a kezdetek óta foglalkoztató témával, a szerelemmel örvendeztetjük meg a nézőket. Azt gondolom, a téma szórakoztató és garantáltan felhőtlen kikapcsolódást kínál mindenkinek – mondta a daljátékról Ruff Tamás, a zenekar igazgatója, aki kiemelte, az előadás saját bérletes kínálatukban nem szerepel.

A 2020-ban bemutatott Carmen című táncszínházi produkcióval várja a bérleteseket a Székesfehérvári Balett Színház. Az előadásban dramaturgiai eszközként megjelenik a humor, az irónia és a szarkazmus.

– Ez egy nagyon erős dráma, aminek a zenei világa már jól ismert az operából – ez egy adaptáció. Abban hiszek, hogy az élő színház túlmutat a történeten. Ez a darab is ilyen – magyarázta Egerházi Attila színházigazgató, aki arról is beszélt, az előadás egyik nagy erénye, hogy rövid és tömör, nem kell hozzá szendvics és termosz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában