Frissen Fejérből

2023.11.11. 15:15

Minden, ami lúd – Márton napját ünnepelték a fehérvári polgárok (galéria, videó)

Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik – szól a mondás, utalva arra: a libák ekkortájt kerültek vágósúlyba, ezért a vásári, báli időszak bőséges lakomáin jellemzőek voltak a belőlük készült ételek.

Szanyi-Nagy Judit

A felsővárosi tanulók német nyelven idézték meg Szent Márton alakját

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Mindemellett Márton napja egykor a paraszti év végét jelentette; s a karácsonyt megelőző negyvennapos böjt előtti utolsó ünnepnap részeként egy utolsó lehetőséget kínált a bendő alapos megtöltésére. Ezekre a hagyományokra, valamint Szent Márton személyére és szellemiségére emlékeztetett a szervező Fehérvári Polgárok Egyesülete (egy-egy adag ludaskása és újbor mellett), Lehrner Zsolt alpolgármester, Tornyai Gábor atya, Kneifel György és a Hermann László Zeneiskola tanulói, valamint a Felsővárosi Általános Iskola 5. osztályos diákjai.

– A Fehérvári Polgárok Egyesületének tagjai közösséget építenek. Az önkormányzat egyik feladata pedig az, hogy segítsen a közösségépítésben, ezért is örülünk az évről évre nagy sikerrel megrendezett eseménynek – köszöntötte a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent László termét megtöltő vendégeket Lehrner Zsolt. Amint Palkovics Lajos, a Fehérvári Polgárok Egyesületének elnöke, úgy az alpolgármester is hangsúlyozta: mindig egyre többen vesznek részt a finomságokat is kínáló rendezvényen, amely immár a tizenhetedik volt a sorban.

 

Tornyai Gábor Szent Márton kapcsán inkább elmélkedésre hívott. Hangsúlyozta, ez a nap is egy ünnepi alkalom, s mind tudjuk: az ünnepnapok másabbak, mint a megszokott hétköznapok. Megállítanak bennünket, kiemelnek fontos részleteket, üzeneteket. De az is fontos, hogy a hagyományokat, ünnepeket ne csak megtartsuk, hanem azt is tudjuk, miért tartjuk meg azokat, mit üzenünk velük, miért éltetjük tovább generációról generációra.

Szent Márton alakját, legendáját a Felsővárosi Általános Iskola ötödik osztályos tanulói keltették életre német nyelven egy kisebb színdarab és egy táncos játék keretében. Őket Kneifel György és két "hermannos" tanítványa követte, akik az egész helyiséget betöltő ének- és zeneszóval megfelelően megalapozták a jókedvet a ludaskása és az újbor elfogyasztásához. A műsor záróakkordját követően a kritikus hangok elmenőben azt mondták: a ludaskása esetében nagyon jó volt a rizs, a zöldségek és a hús aránya, melyek közül utóbbit kiváló puhaságúra főztek a szervezők.

Lemaradt róla? Nézze meg:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában