Egy hónapig megtekinthető a tárlat

2023.11.15. 18:00

Magyar származású tudós elmék világraszóló eredményei – kiállítás nyílt a Rákócziban (Galéria)

Tablóképeken, ismeretterjesztő anyagokon keresztül mutatja be háromszázharminc magyar származású személy világraszóló alkotását a Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás – ezúttal a székesfehérvári Rákóczi iskolában.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A különféle tudományterületek rendkívül izgalmas és sokszínű világába kalauzolja a diákokat a Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás, melynek hatvannegyedik megnyitóját a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában tartották.

A Pálfi György tizenhat éven át tartó kutatómunkájának eredményét felvonultató tárlat nyolcvan, tematikusan csoportosított tablón keresztül mutatja be magyar származású tudóselmék világraszóló kutatásait, azok eredményeit. A Fejér Szövetség gondozásában megvalósult tárlat egy hónapig marad az intézményben.

A kiállításmegnyitó első perceiben Kövecses Csilla iskolaigazgató köszöntötte a jelenlévő diákokat, s arról beszélt, büszkék lehetünk, hogy egy olyan nemzet tagjai vagyunk, amely jeles tudósokat adott a világnak.

S hogy mi minden kell ahhoz, hogy valaki tudóssá váljon? Nos, a tanulók válaszai alapján biztosan szükség van tehetségre, tanulásra, kitartásra, szorgalomra, s bizony némi szerencse sem árt. A megnyitón jelen volt Sajó-Bohus László atomfizikus, aki hétköznapi eszközöket felvonultató, látványos kísérleteken át mutatta be, hogy a fizika – a tudományok világa – miként van jelen a mindennapokban.

Sajó Mária, a Fejér Szövetség társelnöke elmondta, céljuk, hogy minél több emberhez, minél több alap- közép- és felsőfokú oktatási intézménybe és művelődési központba eljusson a tudománytörténeti tárlat.

A kiállítás mottója: „Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez, függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában