Rendhagyó könyvbemutató és iskolán kívüli tanóra

2023.11.19. 20:49

Csoóri Sándor gyermekversei elevenedtek meg a fehérvári Csillagkapu előadáson

A gyermeki kíváncsiság és a magyar néphagyományok találkoztak a "Csillagkapu" című előadáson a Táncházban vasárnap délután. A Nemzet Művésze, Csoóri Sándor gyermekverseit hozták el a közönségnek Novák Péter játékmester vezetésével, ahol a versek, a néptánc és a zene egyedülálló szimbiózisában bontakoztak ki.

Hajdú Marianna

A Csillagkapu előadásán Novák Péter játékmester és a színpadon táncoló Alba Regia Táncegyüttes tagjai

Forrás: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

A játékmester a rendezvény során különleges utazásra invitálta a közönséget. Kérdéseivel – mint például, hogy "Milyen évszakokat ismerünk?" vagy "Hány nap van egy esztendőben?" – nemcsak a gyerekeket ragadta meg, a felnőtteket is vissza repítette a gyermekkor varázslatos világába.

Az Alba Regia Táncegyüttes táncosai által megjelenített népi elemek és Csoóri Sándor évszakokhoz, népszokásokhoz, családjához és emlékeihez kötődő versei egy különleges ötvözetet alkottak. A táncosok a közönség soraiból léptek a színpadra, így a határ a valóság és a művészet között elmosódott.

A zenei aláfestést a Parapács zenekar biztosította, akiknek dallamai tökéletes harmóniában voltak a versekkel. A debreceni Kispendely Énekegyüttes pedig hozzáadja a népdalok hiteles hangzását, amely még inkább elmélyítette az előadás tradicionális atmoszféráját.

A "Csillagkapu" előadás nem csak egy könyvbemutató volt, hanem egy iskolán kívüli tanóra is, ahol a résztvevők játékos formában ismerkednek meg a magyar nyelvvel, kultúrával, és a hagyományokkal. Az előadás különlegessége abban rejlett, hogy nem csak szórakoztatott, hanem oktatott is, így a gyerekek nem csak emlékekkel, hanem új ismeretekkel is gazdagodtak.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában