Programajánló

2023.11.16. 08:00

A Kisfaludi Művészkör évzáró kiállítása – Székesfehérvár: Mesenép (társas-tánc-játék) – Tánckavalkád Sárbogárdon

V. Varga József

Erzsébet-napi vadlibahúzás a Dinnyési-fertőnél

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

RENDEZVÉNYEK

 

   November 16. (csütörtök)

   Szabadbattyán, 9.15 óra: Baba-Mama Klub a művelődési házban. Ringató, Ibolyával. 10 óra: Mesés diavetítés. (Kávésarok.)

   Székesfehérvár, 13.30 órától: Finisszázs. A Változások című kiállítás zárásaként a Székesfehérvári Művészek Társasága nyitott délutánt tart a Pelikán Galériában. 13.30–15.30 óra: Mosberger Róbert a cianotípia rejtelmeibe avatja be a látogatókat. 15.30–18 óra: Végvári Beatrix tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket. 

   Székesfehérvár, 17 óra: Frigyik Katalin: Székesfehérvár egykori és ma is látható szakrális kisemlékei és a hozzájuk fűződő tisztelet, 18–21. század.

Könyvbemutató a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent László termében. Köszöntőt mond Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a rendezvény védnöke, valamint Belényesy Károly, a Szent István Király Múzeum szakmai igazgatója. A kötetet bemutatja Mózessy Gergely levéltáros, gyűjteményigazgató. (A Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Egyházmegye közös szervezésében.)

   Székesfehérvár, 17 óra: Lelkifröccs. Biblioterápia Vas Mártával. „Kerüljön közelebb önmagához irodalmi alkotások segítségével!” Vörösmarty Mihály Könyvtár, olvasóterem (Oskola utca 7.).

   Székesfehérvár, 19 óra: Schubertiada. Zenés ősz az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral. Helyszín: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, Szent István terem. Műsoron: F. Schubert: Olasz nyitány D. 591; N. Paganini: Sonata per la Grand Viola; F. Schubert: 6. (C-dúr) szimfónia D. 589. Közreműködik: Fülöp Levente (mélyhegedű). Vezényel: Dobszay Péter. (Somorjai Ferenc-sorozat 2.)

A Dresch Quartet az Öreghegyi Közösségi Házban lép fel
Fotó: Facebook

   November 17. (péntek)

 Székesfehérvár, 17 óra: Solium Regni – Az ország trónusa. Állandó kiállítás. Helyszín: Szent István Király Múzeum, Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely

Látogatóközpont (Várkörút 32.). Az új kiállítóhely ad otthont a Solium Regni című állandó kiállításnak is. A több milliárd forintos beruházás az Árpád-ház program keretében, kormányzati támogatásból valósult meg a nemzet történelmi fővárosában, a korábbi Köztársaság mozi helyén. Az egykori Szent István-i bazilika közvetlen közelében egy olyan kulturális és információs pontot alakítottak ki, mely a Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódva bemutatja annak történelmi, társadalmi, földrajzi és építészeti jelentőségét. A megnyitó napján 17 órától 21 óráig ingyenesen látogatható a nagyközönség számára az új kulturális közösségi tér. A kiállítás megtekinthető keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Bicske, 17 óra: Kreatív Hobbi Klub a Petőfi Művelődési Központban. Adventi koszorú, másképp. (A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.)

   Előszállás, 20 óra: Jótékonysági bál a művelődési házban. „Részvételével járuljon hozzá Zámbó Katica gyógyulásához!” A talpalávalót a Szamaras zenekar húzza. Felajánlásokat és tombolatárgyakat köszönettel fogadnak.

   Lajoskomárom, 18 óra: Látvány pálinkafőzés Pach Gáborral, a Fenegyerek Pálinka tulajdonosával a moziban. 

   Martonvásár, 17 óra: Mesedélután a könyvtárban. Meseolvasó: Horváthné Porvay Judit, többszörös gyakorló nagymama. 

   Martonvásár, 18 óra: Martonvásári Versklub a könyvtárban. Miért szép? – Simándi Péter vezetésével.

   Nagyvenyim, 17 óra: Az én világom. Tibold Katalin festménykiállítása a művelődési ház és könyvtárban. Megnyitja: Mogyorós Mária. Közreműködik: Juhos Melinda harmonikaművész és Szöllősiné Eisler Mariann. Megtekinthető december 15-éig, hétfőtől csütörtökig 13 és 18 óra, pénteken 9 és 14 óra között. 

   Nagyvenyim, 18 óra: Képes élménybeszámoló az Erdőjárók Túraegyesület idei Dél-Nyugat-Erdély kirándulásáról a művelődési házban. Ismert történelmi emlékeink: Gyulafehérvár, Nagyszeben, Vajdahunyad, Szászsebes, Arad. Kevésbé ismert tájak: a Kudzsiri-havasok szurdokai, Vulcan-csúcs, Gáldi-szoros, a Vörös-szakadék mesevilága.

   Rácalmás, 18 óra: Szily Nóra – A változtatás GPS-e. Helyszín: művelődési ház és könyvtár. A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

   Székesfehérvár-Kisfalud, 18 óra: A Kisfaludi Művészkör évzáró kiállítása a közösségi házban. Tizenegy alkotó művei: akvarellek, olajfestmények, grafikák, fafaragások és festett bútorok. Megnyitja Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője, közreműködik a Duo RedWhite csellóduó (Hérics Csenge és Mády-Szabó Eszter). Megtekinthető 2024. április 5-éig.

   Székesfehérvár, 9.30 óra: Ringató Bravik Katalinnal a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. Zenei nevelés a családban. A közös játék és éneklés élménye.

   Székesfehérvár, 16–18 óra: Fazekas szakkör 6–14 éves gyerekeknek a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban.

   Székesfehérvár, 17.30 óra: Zumba fitnesz Zsuzsival a Gárdonyi Géza Művelődési Házban.

   Székesfehérvár, 17.30 óra: Mini diszkó, 2023-ban utoljára, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. Zenés szórakozás. Welcome ital a gyerekeknek. Tánci-tánci. Buborékfújógép.

   Székesfehérvár, 18 óra: Closer 2.0 – Kleb Attila festőművész kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban. Megnyitja Keleti Éva fotóművész. Megtekinthető 2024. január 5-éig, hétfőtől péntekig 15 és 19 óra között. 

   Székesfehérvár, 18 óra: Mesenép (társas-tánc-játék). Az Alba Regia Táncegyüttes családi előadása a Malom utcai Táncházban. Zene: ifjabb Csoóri Sándor „Sündi”. Koreográfia: Majoros Róbert és Molnár Gábor. Rendező: Novák Péter. Az előadás végén titkos kulisszajárás a gyerekeknek.

   Székesfehérvár, 19 óra: A Dresch Quartet koncertje az Öreghegyi Közösségi Házban. A zenekar tagjai: Dresch Mihály (tenor és szoprán szaxofon, tárogató, fuhun, ének), Lukács Miklós (cimbalom), Gányi Marcell (bőgő), Csízi László (dob). A belépés ingyenes.

Jelmezkiállítás a múzeumban – ötéves a Székesfehérvári Balett Színház
Fotó: Ostorházi Helga

   November 18. (szombat)

   Aba, 17 óra: Aba Város Fúvószenekarának évadzáró koncertje a Tanka János Közösségi Házban.

   Dinnyés, 14–17 óra: Erzsébet-napi vadlibahúzás a Dinnyési-fertőnél. Találkozás a Rózsa utca sarkán, a gólyafeszek alatt. Kapcsolattartó: Fenyvesi László.

   Ercsi, 17 óra: Játszma. Éjszakai pár-baj két részben. A Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely előadása az Eötvös József Művelődési Házban.

   Martonvásár, 7–12 óra: Termelői piac. 9–17 óra: Piac+Program. Kézműves vásár. 10–11 óra: Télköszöntő koncert a tordasi Szivárvány együttessel.

   Martonvásár, 16.30 óra: Gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek találkozója a Martonvásári Művészeti Iskola és a Bojtár Egyesület szervezésében. (Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ.) 

   Mezőszilas, 20 óra: A Dr. Végh János Óvoda Márton-napi jótékonysági bálja a templom-iskolában. Ünnepi köszöntő. Ízletes vacsora. Élő zene. A jó hangulatról Boros László gondoskodik. Büfé. Az óvodában köszönettel fogadnak tombolatárgyakat, felajánlásokat. Támogatójegy vásárolható. A résztvevők a gyerekek Mikulás- és karácsonyi ajándékait támogatják.

   Nagyvenyim, 15 óra: Állati party. Farkas Erik és Polgár Lilla zenés interaktív műsora gyerekeknek a közösségi házban.

   Sárbogárd, 18 óra: Tánckavalkád a művelődési központban. Fellépők: Tendance és a Tehetség Művészeti Iskola tanítványai. Zumba Fitness, Helgával. Princess TSE. Töbörzsöki Táncoló Talpak. Panic Crew Hip-Hop Tánciskola. Mészöly Géza Általános Iskola. 

   Sárosd, 7–13 óra: Bababörze, bolhapiac a művelődési ház udvarán. Szervező: Varga-Hajdu Réka kulturális munkatárs.

   Rácalmás, 9–12 óra: Játék- és gyermekholmi börze a művelődési házban. Információ és asztalfoglalás: (06-25) 440-456.

   Szár, 20–02 óra: Erzsébet és Katalin bál a művelődési házban. Büfé. Zenél: Die Bergländer Buam. Támogatói belépőjegy a bálba. Támogatói jegy vásárolható. A résztvevők a Napsugár Kindergarten Óvoda munkáját segítik. A bálba az Erzsébet és Katalin nevű hölgyeknek ingyenes a belépés.

   Székesfehérvár, 8.30 órától: Élni TELJESEN Jó! Országos Életvédelmi Nap, Székesfehérvár. Felnőttek programja: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház. 8.30 óra: Megérkezés, zenés ráhangolódás. 9 óra: Köszöntő. 9.05 óra: Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök megnyitó gondolatai. 9.10 óra: Marton Zsolt váci megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családügyi bizottsága elnökének gondolatai. 9.20 óra: ÉTJ, akkor is, ha nem úgy jön az élet, ahogy én elképzeltem. Témák: abortusz; meddőség; természetes családtervezés; terhesdiagnosztika. Tanúságtétel. Egyház tanítása. Kerekasztal-beszélgetés. 11.10 óra: ÉTJ úgy, ha tovább adjuk az Életet. Hivatás; szülőnek, nevelőszülőnek lenni; örökbefogadás; lelki örökbefogadás. 14 óra: ÉTJ úgy, ha van kivel megosztani. Kapcsolatok és közösség, mint megtartó erő, és mint erőforrás; sérült gyermek; veszteség, gyász; minőségi időskor. 15.30 óra: Kreatív alkotói pályázat díjátadó. 15.45 óra: Átsétálás a Szent István-bazilikába, a szentmise helyszínére.15.50 óra: Zenés áhítat a Sacra Cordia együttes közreműködésével. 16 óra: Szentmise, lelki adoptálás. 17 óra: Szentségimádás. Kapcsolódó programok: Foglalkozás óvodás korosztálynak (3–7 év között). Szent István Művelődési Ház. A legkisebbek szakképzett pedagógusok vezetésével játékosan, meséken, bábjátékokon keresztül ismerkednek az élet számukra fontos témáival. Bábjáték: A rút kiskacsa (Pitypang Bábcsoport). Kézműves-foglalkozás. Meseolvasás Bartos Erika segítő könyveiből. Habó Márta: A pocakotthon titka (erre a napra készült kiadvány játékos feladatokkal). Foglalkozás általános iskolásoknak (6–14 év között). Szent István Művelődési Ház. Az iskolásokat játékos feladatok várják a cserkészek vezetésével. Meg nem született gyermek vándorszobra. Szent István-székesegyház. Látogatható november 22-éig 9 és 17 óra között. Szent Janka-kiállítás. Az ÉTJ-nap alatt a Szent István Művelődési Házban, majd utána a vándorszoborral együtt látogatható a székesegyházban.      

   Székesfehérvár, 8.30 órától: Élni TELJESEN Jó! Országos Életvédelmi Nap, Székesfehérvár. Fiatalok programja: Ciszterci Szent István Gimnázium. 8.30 óra: Zenés gyülekező. 9 óra: Köszöntő. 9.05 óra: Tokodi László OP és Eberlein Éva: PorNOgráfia. 10 óra: Pindzsu István: Előttem az élet: hivatás, párválasztás, gyermekáldás. Olaj Anett: Abortusz. Megváltás helyett pokol, de van kiút! 12.45 és 14 óra: Workshopok két felvonásban. 15.10 óra: Kahoot kvízjáték. 16 óra: Szentmise a Szent István-bazilikában. 

   Székesfehérvár, 9.30 óra: Játs(s)zma. Családi társasjáték délelőtt az Aranybulla Alapítványnál (Köfém ltp 1.). Játékmester: Kozma Ferenc. A játékokat a Székesfehérvári Társasjáték Klub biztosítja. 

   Székesfehérvár, 10 óra: Kerekítő a VMK Budai út Tagkönyvtárában. A foglalkozást Nagyné Váti Zsuzsanna vezeti. 

   Székesfehérvár, 10 óra: Zeneovi Anna nénivel és Janó bácsival az ARSO Székházban. Énekes, hangszeres, játékos!

   Székesfehérvár, 10.15–12.15 óra: Bögre túra a Sóstón. „Hozd magaddal a legkedvesebb bögrédet, és kóstolj bele a Sóstón is előforduló jótékony gyógynövények csodálatos ízébe!” Sóstó Látogatóközpont.

   Székesfehérvár, 10.30 óra: Mesetarisznya. Zenés papírszínházi mesemondás Futterer Jucival és Ördög Krisztiánnal. Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár.

   Úrhida, 21 óra: Jótékonysági bál a Batthyány Lajos Általános Iskola Géza Fejedelem Tagiskolája szervezésében a közösségi ház nagytermében. Büfé a helyszínen. Zenél: Nagy Richárd. Támogatói jegy vásárolható. A szervezők tombolatárgyakat, felajánlásokat szívesen fogadnak. 

   Vál, 20 órától: Szülők bálja a közösségi házban. Welcome Drink. Tombola. Vendégváró. Támogatói jegy vásárolható. Zenél: a Kovács Duó. A résztvevők a Mesevölgy Óvodát támogatják. 

Aba Város Fúvószenekara évadzáró koncertjére készül
Fotó: Facebook

   November 19. (vasárnap)

   Székesfehérvár, 11 óra: Brumi maci születésnapja. A Meseerdő Bábszínház bábelőadása az Igézőben.

   Székesfehérvár, 16 óra: Csillagkapu. Az Alba Regia Táncegyesület dramatikus táncjátéka a Malom utcai Táncházban. A produkció Csoóri Sándor összegyűjtött gyermekverseiből készült. Rendhagyó könyvbemutató és iskolán kívüli tanóra. A játékmester: Novák Péter. Közreműködik a Parapács zenekar és a debreceni Kispendely Énekegyüttes. 

   Székesfehérvár, 17 óra: Ünnepi fúvóskoncert a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. 35 éves a Székesfehérvári Fúvószenekar! Vezényel: Hámori János. (A belépés ingyenes.)

 

   November 20. (hétfő)

   Székesfehérvár, 16.30 óra: Könyvklub gyerekeknek a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. Téma: a közlekedés. Könyvek, színezők, puzzle és társasjátékok. 

 

   KIÁLLÍTÁSOK

 

   November 17. (péntek)

   Bicske, 10 óra: Manóles és tündérmustra – Gyólai Gabriella kiállítása a Petőfi Művelődési Központban. Megtekinthető november 30-áig.

   Bicske, 10 óra: Hobby Art. A színek világa. Magyariné Kiss Ilona kiállítása a Fiatalok Házában. Megtekinthető november végéig. (A Petőfi Művelődési Központ szervezésében.)

   Gárdony, 9 óra: Melicher László festménykiállítása a Nemzedékek Házában. Megtekinthető december 5-éig, a ház nyitvatartási idejében 9 és 18 óra között.

   Kápolnásnyék, 10 óra: Test-Képek. Csernus Tibor és Boldi kiállítása a Halász-kastélyban. Megtekinthető december 10-éig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 16 óra között.

   Székesfehérvár, 8 óra: Tópartisok a város-házán. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium őszi tárlata a városházán. A kiállítás megtekinthető november 24-éig

   Székesfehérvár, 9 óra: Jelmezkiállítás. Ötéves a Székesfehérvári Balett Színház. Helyszín: Szent István Király Múzeum, Rendház (Fő utca 6.). A balettszínház és a múzeum közös kiállítása megtekinthető november 24-éig, hétfőtől vasárnapig 9 és 19 óra között.

   Székesfehérvár, 10 óra: A selyemfestés varázslatos világa. Pásztor Judit selyemfestő kiállítása a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában. Megtekinthető november 30-áig.

   Székesfehérvár, 10 óra: 25 év – 25 mesterség. Kiállítás a Fehérvári Kézművesek Egyesülete 25 éves fennállásának tiszteletére a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában. Megtekinthető november végéig.

   Székesfehérvár, 10 óra: Kiállítás Peresztegi-Nagy István faesztergált munkáiból a VMK Széna téri tagkönyvtárában. Megtekinthető december 2-áig.

   Székesfehérvár, 10 óra: Hadi múltunk kincsestára. Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből a Szent István Király Múzeum Rendházában. Megtekinthető december 3-áig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

   Székesfehérvár, 10 óra: Katonazenészek, katonák. A magyar katonazene fényképes története 1868-tól napjainkig. (Szent István Király Múzeum, Rendház.) Megtekinthető december 3-áig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

   Székesfehérvár, 10 óra: Pillanat record / nyugalom tetőfok – Horváth Roland kiállítása. Szent István Király Múzeum, Új Magyar Képtár (Megyeház utca 17.). A kiállítás megtekinthető december 3-áig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között.

   Székesfehérvár, 10 óra: Gazing Into Darkness (A sötétbe nézek) – Koós Gábor grafikus, képzőművész kiállítása a Szent István Király Múzeum Országzászló téri kiállítóhelyén. Megtekinthető december 10-éig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között.

   Székesfehérvár, 10 óra: Kultúra, ami összeköt – Fehérvár tele értékkel. Munkácsy Fehérváron. Válogatás Pákh Imre magángyűjteményéből (Szent István Király Múzeum, Rendház). Megtekinthető 2024. január 14-éig. 

Szegedi Katalin illusztrátor kiállítása a fülei közösségi házban
Fotó: Éles Balázs

   November 18. (szombat)

   Füle, 14 óra: Alice és Dorka. Szegedi Katalin illusztrátor kiállítása a Füle Községért Közalapítvány közösségi házában (Széchenyi utca 82.). Látogatható szombati napokon 14 és 17 óra, majd az adventi időszakban szintén szombatonként 14 és 18 óra között, valamint a 06-20-9648-452-es telefonszámon előre egyeztetett időpontban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában