A legfiatalabb résztvevő 11, a legidősebb 83 éves volt

2023.10.19. 11:00

Petőfi versei generációkat kötött össze az előszállási esten (videó!)

Petőfi Sándor költészete volt a témája a Versbarátok nyári szünet utáni első találkozójának Előszálláson. Versek és különleges produkciók hangoztak el minden mennyiségben a Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtárban, amely megtelt érdeklődőkkel.

Kecskés Zoltán

Megtelt az előszállási könyvtár.

Fotó: Könyvtár

Tábiné Nyúl Gabriella könyvtáros a FEOL megkeresésére elmondta, hogy több érdekes, különleges rendezvényt szerveztek a Petőfi Sándor- Emlékév tiszteletére, ezúttal pedig az érdeklődők a híres költőnk életével, költészetével ismerkedhettek meg. Elsőként dióhéjban összefoglalta az eddigi programokat, majd rátért az október 17-i esti rendezvényre.

– Könyvtárunk a Petőfi-emlékévhez csatlakozva az idén tavasszal hirdetett már rajzpályázatot, ahova a költő egy-egy adott verséhez vártunk illusztrációkat. Ősszel az Anyám tyúkja című versben felbukkanó Morzsa után megkerestük Előszállás legMorzsább kutyáját. Most pedig a Versbarátok és az Árpád Fejedelem Általános Iskola diákjai és az Ifjúsági Egyesület a legkedvesebb Petőfi versükkel érkeztek a könyvtárba erre a találkozóra.

Kezdésként közösen megemlítettük Petőfi életének legfontosabb mozzanatait, majd az iskolások felelevenítették a tanórán tanultakat: Petőfi a nemzet költője, számos költeménye minden magyar számára ismert. A János vitéz című elbeszélő költeményéből daljáték, rockopera és rajzfilm is készült. Számos versét megzenésítették. Legismertebb verse a Nemzeti dal. Baráti körével irodalmi társaságot szervezett, részt vett az 1848. március 15-i forradalomban, aminek szimbólumává vált a „márciusi ifjak” egyik vezetőjeként – tette hozzá Tábiné Nyúl Gabriella, aki azt is elmesélte, hogy az esten 17 versmondótól 30 Petőfi verset hallhattak, a kevésbé ismerteken át az ismertekig. Mint mondta, volt olyan pillanat, amikor egy-egy népszerűbb verset hallva, a tisztelt hallgatóság magában mondta a szöveget. Elhangzott többek között az Itt van az ősz, itt van újra; Füstbe ment terv; Az alföld; Szeptember végén; Szülőföldemen; Mi kék? Az ég!; Föltámadott a tenger.

Megtudtuk azt is, hogy interaktív produkciókban sem volt hiány: Bodolai György a Versbarátok vezetője két megzenésített költeményt adott elő. Az Alku és a Befordultam a konyhára címmel. Kiss Gáborné A szeget szeggel című verset szavalta el, a szegény rajtakapott körtetolvaj szerepébe bújva.

– Lélekemelő pillanat volt, amikor a könyvtárban jelen lévő 50 ember egyszerre szavalta az Anyám tyúkja ismert sorait: „Ej, mi a kő!, Tyúkanyó…" – emelte ki a könyvtáros, aki szerint az üzenet elért a címzettekhez: – Az idei Őszi Könyvtári Napoknak „A könyv híd, a könyvtár összeköt!” volt a szlogenje. Itt és most Petőfi versei volt a híd, amely generációkat kötött össze ezen az esten. A legfiatalabb résztvevő 11, a legidősebb 83 éves volt – zárta gondolatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában