Magyar Népmese Napja

2023.10.02. 11:00

Mesét mondtak és alkottak is Dinnyésen a Magyar Népmese Napja alkalmából

A magyar népmeséket ünnepelték Dinnyésen. A kicsik alkothattak, mesét mondhattak ezen a napon a mesekedvelő művészek társaságában.

S. Töttő Rita

Fotó: M-ART

A Magyar Népmese Napját 2005 óta Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án tartják Magyarországon. A Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére emelkedhetett ki a mesék végtelen Óperenciás-tengeréből az őt megillető helyre a magyar népmese, mégpedig ezzel a felhívással: „Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

Fotó: M-ART

Ezt a felhívást meghallva és követve döntött úgy a Magyarországi Alkotóművészek Közép-és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága (M-ART), hogy a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központban, hogy kapcsolódik a kezdeményezéshez. A Magyar Népmese Napjához kapcsolódva élőszavas mesemondással, s a meséhez kapcsolódó kézműves foglalkozásokkal várták ugyanis a dinnyési óvodásokat szeptember 29-én a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központban. Az alkotás után a gyerekek megtekinthették Kolozsvári-Donkó Rebeka meseillusztrációit is, melyet a Szűcs Sándor: Madárkereső királyfiak című mesekönyvhöz készített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában