Hagyományt teremtenek

2023.10.17. 17:00

Középpontban minden, ami sütőtökös – első alkalommal tartottak tökfesztivált Szabadegyházán

Hagyományteremtő céllal idén első alkalommal tartottak tökfesztivált Szabadegyházán. A program népszerűsége minden várakozást felülmúlt.

Héjj Vivien

Változatos programok várták a gyerekeket a szabadegyházai tökfesztiválon

Fotó: Sárdy Petra

Egy napra nevet változtatott a település: a Tökösegyháza nevet vette fel, ugyanis első alkalommal tartották meg a faluban a Tökösegyháza Tökfesztivál névre keresztelt programot, nem is akárhol: a falu kemencéje köré központosult a rendezvény, mely változatos programokat kínált a helyieknek.

Az esemény különlegessége továbbá, hogy alapját civil kezdeményezés adta. Az ötlet az önkormányzattól zöld lámpát, sőt, támogatást is kapott. A szervezés végül páratlan összefogással, húsz segítő fáradhatatlan munkájával valósulhatott meg. Az előkészületek és a lebonyolítás a középiskolástól a nyugdíjas korosztályig sokakat megmozgatott.

Természetesen a falukemence nemcsak az esemény helyét adta, hanem funkciót is kapott: délelőtt a helyi nyugdíjasok pogácsát sütöttek benne a gulyásleveshez, délután pedig sütőtökök puhultak a kemence melegében.

Tökös finomságokból sem volt hiány: sütőtökös innivalók és sütemények várták a helyieket
Fotó: Sárdy Petra

A gyerekeket kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, csillámtetoválásokkal és hajfonással várták, valamint megtartották a faragott tökök szépségversenyét is, ami igencsak népszerű programelemnek bizonyult. Mindeközben a délelőtt során a szomszédos réten az általános iskola felső tagozatos diákjainak három csoportja mérte össze ügyességét, délután pedig a település lakóiból verbuválódott csapatok versenyeztek ugyanott.

Ezen a napon került sor az óriástök termesztők által nevelgetett tökök mérésére is. A szervezők korábban magokat adtak a jelentkezőknek, akik otthon megpróbálkoztak az óriástök termesztéssel.

A program folytatásában Nyerő Páros címmel tartottak versenyt, melyen párok mérték össze együttműködési képességeket, s letesztelhették azt is, mennyire ismerik egymást. Természetesen a rendezvény elmaradhatatlan részei voltak a tökös finomságok: volt többek között tökös latte, tökös pite és tökös brownie is.

A program idén stabil alapot kapott, jövőre jöhet a folytatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában