Nagy volt az érdeklődés

2023.10.11. 22:00

Iskolaigazgatóknak és rajztanároknak tartottak tárlatvezetést a Munkácsy Székesfehérváron kiállításon

Nagy érdeklődés kísérte a keddi találkozót a Szent István Király Múzeumban. Az önkormányzat együttműködve a múzeummal az iskolaigazgatókat és a rajztanárokat várta tárlatvezetésre a Munkácsy Székesfehérváron című tárlaton.

Fotó: Nagy Norbert / FMH Archív

A város gimnáziumaiból, szakgimnáziumaiból és általános iskoláiból közel hatvanan vettek részt a keddre meghirdetett programon a Szent István Király Múzeum Rendház épületében, hogy megismerjék a Munkácsy Székesfehérváron kiállítást. A Pákh Imre magángyűjteményéből válogatott műalkotások között Munkácsy festményei, grafikai munkái, valamint más alkotók Munkácsyról készített festményei és Pásztor János Munkácsy-szobra is látható. Minden eddiginél bővebb – hetvenhét alkotásból álló – válogatást mutatnak be tizenegy kiállítóteremben 2024 januárjáig.

„Nagy lehetőség Székesfehérvár számára, hogy a Munkácsy-kiállítás itt van városunkban. Nagyon szeretnénk, ha a fiatalok minél szélesebb köre meglátogatná, ezért is gondoltunk arra, hogy az iskolaigazgatókat és a rajztanárokat meginvitáljuk egy tárlatvezetésre. Bízom benne, hogy közreműködésükkel az elkövetkező hetekben sok fehérvári diák jut majd el a kiállításra, hiszen Munkácsy-művészete lenyűgöző." – mondta el Mészáros Attila alpolgármester a tárlatvezetést megelőző rövid köszöntőjében, melyben örömmel üdvözölte a nagy érdeklődést az intézményvezetők és a rajztanárok részéről.

A Szent István Király Múzeum képviseletében Belényesy Károly szakmai igazgató köszöntötte a vendégeket. „Azt reméljük, hogy a pedagógusok és az iskolák vezetői saját élményeik alapján terjesztik és hírét viszik majd a diákok között a Munkácsy-kiállításnak. Bízunk benne, hogy a szárnyaik alá veszik őket, és elhozzák majd a fiatalokat a kiállításra. Érdemes mindenkinek inspirálódnia, legyen az felnőtt vagy fiatal.” – fogalmazott Belényesy Károly.

A tárlatvezetésen a szakmai igazgató a kiállítás többi értékes darabja között bemutatta a tárlat székesfehérvári műtárgyát, ami a Szent István Király Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményben őrzött, a 18. század végén készült francia neoreneszánsz karosszék. Ez a különleges tárgy Munkácsy Mihály párizsi műterméből származik. A szék Munkácsy egyik zsánerképén is szerepel. - olvasható az ÖKK közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában