Régi idők focija

2023.09.12. 21:45

Sándor Pál lesz a Meg-Ki filmklub vendége

Feol.hu

Forrás: pexels.com

Egy igazi klasszikust, a Régi idők focija című örökérvényű film digitálisan felújított változatát láthatja a Meg-Ki Filmklub közönsége szeptember 27-én, szerdán este hat órakor. A vetítés után a fél évszázaddal ezelőtt, 1973-ban bemutatott zseniális alkotás rendezője, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas Sándor Pál lesz a város művészmozijának vendége.
Kell egy csapat! – ötven éve idézzük a feledhetetlen Minarik Ede mondatát a filmből, amely minden filmrajongó számára kihagyhatatlan. A húszas évek mozi- és focivilágát burleszk-pantomim stílusban megidéző film Budapesten játszódik. Minarik Ede mosodás egyetlen szenvedélye a foci, amiért minden akadályt megpróbál legyőzni. Csak egyet szeretne elérni életében, azt, hogy a Csabagyöngye SC bejusson az első ligába. Ezért képes feláldozni mindent – a mosodáját, a házasságát, mindent, amije csak van, illetve volt.
A Kossuth- és Balázs Béla-díjjal is elismert Sándor Pál remeke a magyar filmtörténet fontos darabja. A mozi Mándy Iván A pálya szélén című műve alapján készült, a film operatőre az idén márciusban elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr volt, aki arra törekedett, hogy a filmben egyetlen hétköznapi snitt se legyen, de közben minden, a frizurák, a ruhák, húszas évek világát idézzék. A korhű helyszíneket Óbuda és a VIII. kerület romos házaiban találták meg az alkotók, a mozijeleneteket egy bezárt moziban vették fel, a Csabagyöngye SE pályáját pedig a kőbányai szeméttelepen alakították ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában