A borok kedvelőinek

2023.09.05. 13:00

Pincejárás Sukorón: ahol a '48-as győztes katonák is mulattak

Bejárják a helyi pincéket, felelevenítik a hagyományokat és megemlékeznek azokról a ’48-as katonákról, akik éppen itt ünnepelték meg a győztes pákozdi csata emlékét. A Sukorói Hagyományőrző Egyesület ismét remek programra készül.

S. Töttő Rita

Szeptember 9-én, szombaton 16 órától a Pincesoron tartja soron következő rendezvényét a Sukorói Hagyományőrző Egyesület. A szervezet a Sukorói Borbarátok Egyesülettel karöltve pincejárást, pinceköszöntést tart,  majd ezt követően a régi TSZ pince területén várják programokkal a helyieket. Varga Edit, az egyesület elnöke a feol.hu-nak a részleteket is elárulta: a régi TSZ pincétől indulnak a Pincesorra, ahol hat pincét – köztük Kalocsai Ferenc söröspincéjét - keresik fel. Az esemény táncházzal zárul.

A pincejárás felelevenítése már csak azért is fontos a helyi hagyományőrzőknek, mert „Ami a Balatonnak Badacsony, az a Velencei-tónak Sukoró.” Az egyesület elnöke remek hátteret adott az eseményhez: Sukorónak mindene megvan, ami egy települést vonzóvá tehet, patinás múlt, szemet gyönyörködtető táj, a Velencei-tó és védendő épített környezet. Az idők során sok pincét felújítottak, de szerencsére lehet találni mindegyiken olyan megőrzött épített értéket, melyet az új tulajdonosok fontosnak tartottak megtartani a jövő generációja számára.  A falu délkeleti részén levő szőlőket a Körmösöknek, keleti részén a Páskomoknak -Hosszi Páskom, Széles Páskom, Birkás Páskom - nevezték. Északkeleten vannak a Gécik - Felső-Géci és Belső-Géci. Északon – a hegyi erdők és a falu között – helyezkedik el a Hosszi hát, a Csöntör, az Öreghegy, északnyugati irányban van a Csöpögő és a Janicsárok. A szőlő és gyümölcstermelés megélhetést biztosított az elődöknek.

A pincék a faluhoz közeli Borjúvölgyben a Pincesoron és a Géciben találhatók, melyeket a löszfalba vájtak, majd szalmát és kukoricaszárat hordtak bele és azt meggyújtották. A pincék tulajdonosaiknak köszönhetően ma is jó állapotban vannak. S amit még érdemes tudni erről a különleges helyszínről, hogy 1848-ban a győztes magyar honvédek és huszárok a csata után itt mulattak, itták a sukorói finom borokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában