Különleges kiállítás

2023.09.21. 07:00

Petőfi bélyegen – megnyílt a fehérvári gyűjtők tárlata (galéria)

Megnyílt a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör legújabb tárlata a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban. A tárlaton 34 keretben 18 tematizált bélyeg- és képeslapgyűjtemény mellett a Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan is láthatnak összeállítást az érdeklődők.

Héjj Vivien

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Már az érkezés is rendhagyó volt: a Lövölde utcai művelődési ház bejáratánál egy '48-as honvéd tüzér fogadta a kiállításmegnyitó látogatóit. Az I. András király Lovagrend nagymestere, Bencze Tamás, korhű ruhában megidézte Petőfi korát, és ezzel felvezette a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör bélyegkiállításának fő tematikáját.

A megnyitó kezdetén a 200 éve született Petőfi Sándor fehérvári kötődéseiről Lukács László néprajzkutató tartott előadást, felidézve azokat a Fejér vármegyei helyeket, melyek máig őrzik a költő emlékét.

– Szeretnénk kapcsolódni a Petőfi-emlékévhez, illetve fő célunk volt, hogy gyűjtőink megmutathassák magukat. Elhunyt gyűjtőtársaink anyagaiból is állítottunk ki, így emlékezve Tóth Istvánra, Kaszai Bélára, Hada Tiborra és Noll Károlyra. Tizenkét jelenlegi gyűjtő változatos tematikájú bélyegei láthatók a kiállításon, valamint megtalálhatók a tárlaton a Hold Antikvárium 1900-as évek Székesfehérvárját bemutató képeslapok, és a Városi Levéltár és Kutatóintézet is készített egy anyagot Petőfi fehérvári kötődéseiről – mondta el a szerdán megnyílt tárlatról Laczi Zoltán, a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör elnöke.

 

A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége alelnöke, Bencefiné Vaszkó Éva köszöntőjében méltatta a fehérvári kör munkáját, és elismerését fejezte ki azért, hogy a napi tevékenységeik mellett a bélyeggyűjtő kör tagjai megszólítják a fiatalokat is annak érdekében, hogy a bélyeggyűjtésnek ne csak múltja, hanem jövője is legyen.

A köszöntőket követően az országos elismerések átadása következett. A 96. Bélyegnap alkalmából kiemelkedő munkájáért ezüst jelvényt kapott Szénási Jonathán Sándor és Szombatfalvy Rudolf. A szövetség küldöttgyűlése Fehérvári Józsefet munkája elismeréseként tiszteletbeli taggá választotta.

A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége és a Magyar Posta támogatásával erre az alkalomra alkalmi bélyegző készült, amelynek képén a Szent Imre iskola előtt álló Petőfi-szobor látható. A megnyitón a Mórocz István és Mórocz Istvánné könyvkötő mesterek által készített „Petőfi 200” emléklapra pecsétet készítettek.

A tárlat szeptember 23., szombatig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában