Lépjen be a múlt kapuján és fedezze fel a város rejtett kincseit!

2023.09.08. 13:00

Kulturális Örökség Napjai Székesfehérváron

Szeptember harmadik hétvégéjén Székesfehérvár kulturális kincsei is a középpontba kerülnek. A város történelmi épületei, műemlékei és múzeumai különleges programokkal várják az érdeklődőket.

Hajdú Marianna

Forrás: Székesfehérvár Megyei Jogú Város honlapja

Szeptember 16-án, szombaton a napot a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltárában kezdhetik, ahol óránként vezetett épületlátogatásokon vehetnek részt az érdeklődők. A Kóger László gyűjteményéből válogatott rádiótörténeti kiállítás során a 20. századi rádiózás történetébe kalauzolják a látogatókat.
Ezt követően a Szent István király székesegyház várja a kíváncsiakat. A barokk stílusú templomot nemrégiben újították fel, és a látogatók megismerhetik a restaurálás során végzett munkálatokat, valamint a templom gazdag történelmét. A szerb ortodox templom az egyedülálló rokokó stílusú ikonosztáza mellett Katarina Ivanović, az első szerb festőnő emlékkiállításával várja az érdeklődőket.

Délután a Városháza impozáns épületében a város egyik legjelentősebb barokk műemlékével ismerkedhetnek meg a látogatók, ahol a Szent Korona, a koronázási kard és az országalma hiteles másolatai is megtekinthetők. A napot a Szent István Király Múzeumban és a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkertben zárhatják, ahol a Romkert 85. évfordulóján különleges tárlatvezetésekkel várják a közönséget.
Szeptember 17-én, vasárnap a napot a Szerb ortodox templomban kezdhetik, ahol a Vox Mirabilis Kamarakórus koncertjét hallgathatják meg az érdeklődőket. A Barátság moziban a város művészmozijának történetével és technikai hátterével ismerkedhetnek meg a látogatók, és betekintést nyerhetnek a mozi kulisszatitkaiba.

A Hiemer-Font-Caraffa házban a város egyik kiemelkedő értékes műemléki épületegyüttesét fedezhetik fel a látogatók, ahol a ház történelmi és művészeti kincseivel ismerkedhetnek meg.

A napot a Budenz-házban zárhatják, ahol az épület történelmi és művészeti kincseivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, és megismerhetik az épület gazdag történelmét.
Ne hagyja ki ezt a kivételes lehetőséget, hogy fedezze fel Székesfehérvár kulturális örökségét! A város történelmi épületei, műemlékei és múzeumai különleges programokkal várják az érdeklődőket ezen a két napon.

A részletes programokat itt olvashatják, valamint ugyanezen az oldalon regisztrálhatnak a vezetett bejárásokra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában