World Press Photo kiállítás

2023.09.21. 17:38

Kiállítás a világ legjobb sajtófotóiból - csatolt tárlatán Fejér vármegyei fotóművész munkái is láthatók

A 2022-es év legjobb sajtófotóit vonultatja fel a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A kapcsolódó, jubileumi National Geographic tárlaton Fejér vármegyei alkotó munkái is láthatók.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

A World Press Photo kiállítás Magyarországon és a világban is az egyik leghíresebb és legnagyobb fotókiállítás, melyet a világon mindenütt óriási érdeklődés kísér. Szeptember 21-én, a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílt meg a nemzetközi tárlat, melyen a World Press Photo-t így mutatták be: az 1955-ben, Amsterdamban alapított, független nonprofit szervezet születése óta – csaknem hét évtizede - világszerte elismert platformja az újságírásnak. Így lett az általuk szervezett felhívás a világ legrangosabb sajtófotó pályázata.

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Az évente megrendezett pályázat az elmúlt év fotóriportjait és dokumentarista fotóit ismeri el. A kiállítás csatolt projektje a National Geographic fennállásának 20 évét ünnepli, a magyar kiadás magyar fotóriportereinek munkáival – köztük Radisics Milán – Vérteskozmán (is) élő, a csákvári FotoKozma nemzetközi fotófesztivált szervező - fotóművész alkotásai is feltűnnek.

A megnyitón Révész Tamás, Balázs Béla-díjas fotóművész, a kiállítás szervezője,  L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Marika Cukrowski, a World Press Photo menedzsere és kurátora mellett Desirée Doris, a holland királyság budapesti nagykövete is köszöntötte a látogatókat, majd a fődíjas alkotást emelte ki, amely a mariupoli kórházat ábrázolja, melyet az orosz fegyveres erők lebombáztak. Nagyon erős emlékeztető ez a kép arra – fogalmazott -, ami a sajtófotó lényege: megértetni az emberekkel, mi történik a világban. Hozzátette: ezért is fontos, hogy a fényképes újságírók szabadon dolgozhassanak: hogy elláthassák a világot megbízható és valódi információval.

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója pedig rámutatott:

- A kiállított képek 30 százaléka a természet, az emberi civilizáció szépségéről szól. A maradék 60-70 százalék viszont szenvedést: háborút, tragédiát tár elénk. Persze ez sajátossága a sajtófotónak: feladata, hogy figyelmeztessen, szembesítsen és cselekvésre sarkalljon. Cselekedni, közbe avatkozni, segíteni nyilvánvalóan pedig ott kell, ahol baj van. Sajnos ezen a téren is megfigyelhetők aggasztó trendek: a világ egyre több táján van szükség segítségre – fogalmazott, s az európai témákra utalt, melyeket manapság főleg az ukrajnai háború pillanatai uralnak. Majd a sajtófotósokhoz szólt: rendkívül fontos munkát végeznek, mert cselekvésre sarkallnak. Ők figyelmeztetnek minket feltétlen kötelezettségeinkre!

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában