Dicsőséges Rongyos Gárda

2023.09.05. 15:30

Fejes Zsolt előadása a Hétvezér esten, Fehérváron

A Fejér Szövetség 608. Hétvezér estjén Dicsőséges Rongyos Gárda, avagy 102 éve a Lajtabánság címmel Fejes Zsolt történész, könyvkiadó tart előadást szeptember 5-én, kedden 18 órakor Székesfehérváron, a Királykút Emlékházban.

V. Varga József

A Rongyos Gárda egyik csoportja Sopronban, 1921 őszén

Fotó: archív

A Rongyos Gárda célja a trianoni békediktátumban Magyarországtól elvett Sopron és környéke megtartása volt, de más elfoglalt területeket is vissza akartak szerezni Magyarország számára. Megakadályozták az osztrák reguláris hadsereget a vidék elfoglalásában, sőt az Őrvidék, a ma Ausztriához tartozó Burgenland területét is visszafoglalták, ahol kikiáltották a Lajtabánságot. Ez vezetett az 1921. december 14–16. közötti soproni népszavazás megtartásához. – Fejes Zsolt előadásának jóvoltából – melyet a nyugat-magyarországi felkelés két fontos fegyveres ütközetének (1921. augusztus 28.: Első ágfalvi összecsapás; 1921. szeptember 8.: Második ágfalvi összecsapás) 102. évfordulós napjai közötti keddre időzítettünk – a Lajtabánság megalapításának, és az abban nagy szerepet játszó Rongyos Gárda történetének kevésbé ismert, mondhatni „titkos” hátterébe nyerünk részletesebb betekintést, különösen néhány alapkérdésre keresve a válaszokat, mint például „Kik voltak a Térképhelyesbítők?”, avagy „Mi is vezetett a soproni népszavazáshoz?” – mondta el lapunknak Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában