Beszélgetés

2023.09.18. 09:00

Elkezdődtek a Diploma előtt próbái Dunaújvárosban

A közelmúltban elkezdődtek a romantikus vígjáték próbái a Bartók Kamaraszínházban. Az első olvasópróba előtt Dicső Dániel rendezőt kérdeztük.

Dobó Katát először láthatja a közönség Dunaújvárosban

Fotó: Laczkó Izabella / DH

– Őze Áron igazgatóval már meglehetősen régi a kapcsolatom. A budapesti Rózsavölgyi Szalonban már többször is dolgoztunk együtt, és kölcsönös volt a szimpátia. Szakmailag megtaláltuk a közös hangot, így merült fel a közös munka gondolata, ami most megvalósulhat a dunaújvárosi színházban.

Miért pont Terry Johnson színpadi játékára, a Diploma előtt című darabra esett a választás? 
– Egy olyan történetet kerestünk, amely megállja a helyét a nagyszínpadon, emellett őszintén beszélhetünk az elő­adással az emberi viszonyokról. Egy fiatalember útkeresésének lehetünk tanúi. Egy divatos szóval élve, itt a főhős kilép a komfortzónájából, és megpróbálja elkezdeni megalkotni a saját életét. Mindez történik számos fordulattal, és ter­veink szerint sok-sok humorral. A darab előzménye egy nagyon sikeres film, amelyet 1967-ben mutattak be. A Diploma előtt című romantikus filmvígjátékot Mike Nichols rendezte, Dustin Hoffman és Anne Bancroft főszereplésével. A 2000-es évek elején ebből született egy színpadi szövegváltozat, ezt dolgoztuk át állandó alkotótársammal, Hárs Anna dramaturggal, hogy az előadás érvényesen szólaljon meg itt, a Bartókban, októberben. A dunaújvárosi színháznak van egy nagyon intim hangulata, így egy nagyszínpadi előadás keretében, mondhatni, kamarajelleggel tudunk majd bemutatni mély emberi kapcsolatokat, viszonyrendszereket.

Milyen alapélményei vannak a vidéki színházakkal kapcsolatban?
– Nem sokszor volt még alkalmam vidéki színházaknál dolgozni, de tavaly például volt egy bemutatóm a Szolnoki Szigligeti Színházban, ami kifejezetten koncentrált, jó munka volt. Ilyenkor megpróbálok minél több időt tölteni az adott városban, hogy kicsit megismerjem a helyieket, az ottani életritmust, legyen kötődésem az utcákhoz, pékséghez stb. És természetesen a színház munkatársait és repertoárját is igyekszem minél jobban megismerni. Ezenkívül az ideköltözés segít minél jobban az adott próbafolyamatra fókuszálni, a választott darabra és a benne játszó színészekre, akik jelen esetben heten vannak. A csapat most erre a produkcióra állt össze, ám vannak páran, akikkel már korábban találkozhatott a dunaújvárosi publikum. Gondolok itt Őze Áron mellett Holecskó Orsolyára és Hajnal Jánosra. És lesznek páran, akiket először láthat a helyi közönség, Dobó Kata, Csiby Gergely, Gombó Viola és Marton Róbert.

Dobó Kata színésznő szereplése sokak számára hívószó lehet. Őt hogy sikerült megnyerni erre a dunaújvárosi előadásra? 
– Futólag ismertük már egymást, hiszen szabadúszóként sokszor találkoztunk a fővárosi színházi életben, és korábban is szerettem volna már vele dolgozni, csak akkor egyeztetési okok miatt nem jött össze. Amikor elkezdtük tervezni a Diploma előtt szereposztását, hamar megfogalmazódott bennem, hogy Kata tökéletes lenne Mrs. Robinson szerepére, és nagyon örültem, amikor elfogadta a felkérésünket.

Miként ajánlaná az előadást a színházlátogatóknak?
– Számomra ez egy nagyon izgalmas felnövéstörténet, amely egyszerre szól egy fia­talember útkereséséről és önmaga felfedezéséről is. Egy könnyedebb, romantikus hangvételű darabon keresztül a jelen mindennapjaira is reflek­tál, hogy érdemes foglalkozni az önismerettel, saját választásainkkal, döntéseinkkel.

Szerző: Szabó Szabolcs

Forrás: duol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában