Helytörténeti kötetekkel örökítik meg a múltat

2023.09.25. 13:00

Amikor szolgából szabaddá váltak – 75 éves évfordulóját ünnepli Szabadegyháza

Habár a község már közel egy évszázada – 1926-ban – önállóvá vált, s a maga útját járja, mai nevét 75 évvel ezelőtt, 1948-ban kapta. A jeles évforduló apropóján többek között helytörténeti kötetekkel ünnepel idén a település.

Héjj Vivien

A helytörténeti köteteket azok szerzője, Sági Gábor mutatta be a helyieknek és az érdeklődőknek

Forrás: Szabóné László Magdolna

Szabadegyháza lakói számára különleges év az idei: 75 éve annak, hogy a falut Szolgaegyházáról Szabadegyházára keresztelték, mely évfordulóról méltóképp emlékezett, s emlékezik egész évben a település apraja, s nagyja.

Az ünnepet színvonalas műsor, színes felnőtt- és gyermekprogramok tették felejthetetlenné, s az eseményre Korond – a falu testvértelepülése – delegációja is ellátogatott, hogy közösen üljék meg a jeles évfordulót a helyiek és a környékbeli települések lakói társaságában.

Hogy örök emléket állítsanak a „szabaddá” válásnak, a falu névváltoztatásának 75. évfordulója remek alkalmat adott egy újabb helytörténeti kötet megjelenésének, melyben a falu mérföldkövei mellett a településen működő Hungrana – korábban Szabadegyházai Szeszipari Vállalat – történetének is szentelt egy fejezetet a kiadvány szerzője, Sági Gábor, aki 2008 után ismét vállalkozott arra, hogy a jelen és a jövő számára megörökítse a falu történetét.

A szabadegyházai óvoda építésének története is helyet kapott a kiadványban
Forrás: Szabóné László Magdolna

Sági Gábor tősgyökeres szabadegyházai, munkáját 42 éven át – nyugdíjazásáig – a Szabadegyházai Szeszipari Vállalatnál – később a Hungrana Kft.-nél – végezte raktárvezetőként. Jelenleg is aktívan részt vesz a falu kulturális életében, a helyi dalkör oszlopos tagja. Szeret fotózni, előszeretettel örökíti meg mindazt, ami a következő generáció számára hasznos és érdekes lehet.

A nemrég kiadott két könyv nem kevesebb, mint 15 év gondos munkájának eredménye. A szerző ez idő alatt adatokat gyűjtött, archívumokat kutatott, fényképeket válogatott, írt és még szerkesztett is. A fotókkal gazdagon illusztrált leírások, az érdekes, a régi világot felidéző események egyszerre nyújtanak szórakozási és tanulási lehetőséget a helytörténet iránt érdeklődő olvasók számára.

– Szeretnénk ha a megjelent könyvek híre eljutna azokhoz a lakosokhoz is, akik már nem Szabadegyházán élnek, de korábban itt éltek, illetve itt dolgoztak a helyi gyárban. A magam részéről nagy szeretettel forgatom a könyvek lapjait, keresek bennük ismerős arcokat, családtagokat. Igazán szívmelengető ha gyermekkorom idejéből ismert szabadegyházai embereket felismerek a fotók között, vagy csak egy-egy régi kézzel írt levélre bukkanok. A formája, a megfogalmazás, a régi kézírás, a kopott papírok kicsit visszarepítenek a régmúlt időkbe – mondta a kiadványokról Szabóné László Magdolna önkormányzati képviselő.

A szabadegyházai szeszgyár építéséről készült fotó 1980-ba repít vissza
Forrás: Szabóné László Magdolna

A kötetekben fellelhetjük a település korábbi építkezéseinek anyagát, terveket, építő brigádokat, a szeszgyár építésének, fejlesztésének részleteit és néhány fotót a gyártás közben folyó munkálatokról. Ugyanígy szerepelnek a kötetben fotók a települési sporteseményekről, sportcsapatokról, s régi focimeccsek eredményei is a legnagyobb precizitással szerepelnek a könyvben, hiszen annak szerzője mind a mai napig sportszerető ember. Külön fejezetet kapott a könyvben az iskola, az egyház és az egykori termelőszövetkezet története is.

– Hálásan köszönjük a Sági Gábor által létrehozott óriási értéket, amelyet megörökített az utókor számára, köszönjük azt a hatalmas munkát amit a könyvek megírásába fektetett, sokunknak melengetve ezzel a szívét. Nem csak a családja, de a település is méltán lehet büszke Gáborra, és az általa létrehozott értékekre. Ezzel az immár három könyvvel igazi kincset kaptunk a kezünkbe – tette hozzá Szabóné László Magdolna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában