23 tagú óriásbáb-család

2023.08.20. 20:22

Tömegek csodálták a Fehérvári Királyok Menetét a Nemzeti Ünnepen (videó)

Évek óta a Székesfehérvári Királyi Napok egyik leglátványosabb eleme a felvonulás, mely idén sem okozott csalódást!

Elekes Gergő

Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

A huszonhárom főből álló óriásbáb-család, több mint 150 fős kíséretével (melyben a hagyományőrzőktől kezdve, a régizenészeken át a korhű ruhába bújt önkéntesekig mindenki megtalálható volt), évek óta nézők ezreit csalogatja el Fejér vármegye székhelyére. Nem volt ez másként 2023-ban sem, a 16:30-ra meghirdetett felvonulás kezdetekor szinte érezni lehetet az izgatottságot a Fő utcán, ahol kicsik és nagyok együtt várták lélegzetvisszafojtva az uralkodók felbukkanását. A konvoj a Koronás Parktól indult, majd a Fő utcán át haladtak a Városház térre, onnan pedig céljukhoz, az ünnepi közgyűlés helyszínére, a Szent István térre.

Nem sokkal 17 óra után váltak hallhatóvá a távolban a dübörgő dobok, majd felbukkantak a zászlóforgatók, hagyományőrzők, no és persze a nap sztárjai, maguk az uralkodók, hogy alattvalóik csodálata közben, korhű zenei kíséret társaságában (mely bizony a XXI. század emberét is azonnal táncra ösztönzi!) varázsolják el közönségüket a tikkasztó augusztusi napsütésben. Aki ott volt vasárnap, nem csak átélhette, hanem részese is lehetett történelmünknek! Szavak helyett beszéljenek a képek!

A család tagjai: Géza fejedelem és a felesége, Sarolt, Szent István és felesége, Boldog Gizella, fiuk, Szent Imre herceg, Asztrik püspök, Szent László és felesége, Adelheid, lányuk Piroska, I. Géza, Salamon király, Könyves Kálmán, Álmos herceg, II. István és II. (Vak) Béla, III. Béla és felesége, Antiochiai Anna, II. András és lánya, Szent Erzsébet, IV. Béla és lánya, Szent Margit, IV. (Kun) László és az utolsó Árpád-házi uralkodó, III. András.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában