Megoldódik az évtizedes probléma

2023.08.29. 17:45

Szeptemberben kezdődik az Aba-Novák szekkó restaurálása

Évtizedes problémát orvosol – várhatóan évtizedekre – a Szent István Király Múzeum: állagmegóvási és restaurálási munkálatok kezdődnek a fehérvári mauzóleum épületében. Az elsődleges cél az Aba-Novák szekkó megmentése.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Nemzeti Emlékhely mauzóleuma és benne Aba-Novák festménye az 1938-as kettős szentév – az Eucharisztia és a Szent István Emlékév – apropóján valósulhatott meg. Az azóta eltelt közel egy évszázad bizony nyomot hagyott az épületen, melynek állagromlásával, nedvesedésével a falfestmény is veszélybe került.

A restaurálási munkálatok a fenntartói támogatás mellett a Magyar Géniusz Program pályázati lehetőségének köszönhetően valósulhatnak meg. A mauzóleum épülete és a festmény felújítása kéz a kézben jár.

– Ha a vizesedést nem orvosoljuk, nem lenne értelme a szekkót felújítani, mert egy-két év múlva elölről kezdhetnénk az egészet – hangsúlyozta a feol.hu kérdésére Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója. – Eddig a szekkó felújításának előkészítő munkálatai történtek meg. Az első szakaszban a restaurátor csapat elvégezte az előkészületeket, ami a falak tisztítását, jelenti. A következő szakasz szeptemberben indul, ekkor egy olyan közös munka kezdődik a restaurátor csapattal, melynek során a falak nedvesedés elleni védelme is megindul. Egy olyan speciális, szilikonszerű anyagot juttatnak furatokon keresztül a falba, ami meggátolja az alulról történő vizesedést.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az épület külső felújítását illetően már látványos és fontos előrelépések történtek: az előző évben különböző pályázatokból és fenntartói támogatással a csapadékvíz-elvezetés problémája megoldódott, kiépült a teljes ereszhálózat, amit bekötöttek a város szennyvízcsatornájába.

A restaurálást Lángi József végzi, az időjárási körülmények függvényében várhatóan egy-másfél hónapot vesznek igénybe a munkálatok. Ez idő alatt az érdeklődők kívülről leshetnek be a mauzóleumba, s amennyiben a munkafolyamatokkal kapcsolatban kérdéseik vannak, azokra első kézből kaphatnak választ a restaurátortól.

– Azt várjuk ettől a projekttől, hogy az évtizedes problémát évtizedekre megoldhatjuk, és tartósan jó állapotban megmaradhat a szekkó. A felújítás következő üteme a tetőszerkezet vizsgálata lesz, később ennek rendbehozatalára is sor kerülhet – tette hozzá Pokrovenszki Krisztián.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában