Hallgassa meg!

2023.08.20. 16:00

Podcast a Szent Korona titkairól Csomor Lajos ötvösmesterrel, aki személyesen vizsgálhatta meg múltunk legfontosabb ereklyéjét

Tihanyi Tamás

Csomor Lajos pákozdi otthonának székely kapujában. Előadása része lett az Emlékparki Nyár című rendezvénysorozatnak

Fotó: Tihanyi Tamás

A Szent Korona a magyar történelem legfontosabb hatalmi jelvénye. Egy olyan ötvöstárgy, amelyet sok rejtély övez. Viták lengik körül a keletkezési idejének és helyének körülményeit, készítésének menetét – egységes-e, vagy két részből áll? Azonban a vitáknál fontosabb a Szent Korona eseménytörténete, hiszen többször átalakították, megrongálták, kivitték az országból, megfordult Prágában, Linzben, Bécsben. Volt, hogy elásták Orsovánál, fogságban tartották. Utoljára az Egyesült Államokban, Fort Knoxban őrizték. Végül 1978-ban, Carter idejében, a magyar baptisták közreműködése mellett hazatért, és egy múzeumi kitérő után elfoglalta jelenlegi helyét a Parlamentben. Csomor Lajos aranyműves és az általa irányított független kutatócsoport 1983-ban megvizsgálhatta a Szent Koronát. Számos, a témában megjelentetett szakcikke és előadása mellett több könyvet írt kutatása eredményeiről. A FEOL Podcastjában szakrális élményéről is beszélt, amit a Szent Korona vizsgálata során átélt. Tudjon meg titkokat, merüljön ünnepi hangulatba, miközben a kutató szavait hallgatja!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában