Kulturális esemény

2023.08.31. 14:30

Pezsgőünnep Etyeken, a magyar pezsgő fővárosában (galéria)

Pezsgőkonferenciával és pezsgőünneppel zárta a nyarat a Rókusfalvy Birtok a magyar pezsgő fővárosában, Etyeken. Szakmai konferenciákkal, aktuális borászati témákkal és kerekasztal-beszélgetésekkel járták körül a borászati ágazat lehetőségeit a szakemberek – magyar és nemzetközi szinten egyaránt. A szakmai kitekintés mellett természetesen nem maradhattak el a kóstolók és a gasztronómiai kirándulások sem, melyeken a cél mégis az: megmutatni, hogy a bor és pezsgő elsősorban nem alkohol, hanem kulturális érték.

S. Töttő Rita

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ötödik éve rendezik a Pezsgőkonferenciát a településen, ahol augusztus 31-én, csütörtökön délelőtt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntötte a vendégeket. Rámutatott: az európai pezsgőfogyasztási trend ma negatív tendenciát mutat, komoly kihívásokkal néz szembe. Magyarországon a pezsgőfogyasztás mégis reneszánszát éli, éppen ezért a piacon kell, hogy legyen minőségi választási lehetőség. Olyan magyar pezsgők jelentek ezért meg, amelyek versenyképesek akár a francia piaccal is. A magyar borászat azonban nem csak minőségi, de mennyiségi kérdés is, fűzte hozzá. A miniszter szerint nagyot léptünk előre mindkét téren, majd hozzátette: a magyar bormarketing stratégia elkészítéséért köszönet illeti a kormánybiztost, Rókusfalvy Pált.

Ezt követően a megszólított, Rókusfalvy Pál vette át  szót, aki a Nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztosként a magyar bormarketingről tartott előadást. Bemutatta a Nemzeti Bormarketing Stratégiát, s elmondta: olyan anyagot szerettek volna készíteni, amely nem csak a marketingről szól. 

- Munkánk során szeretnénk túlnyúlni a területünkön - emelte ki a kormánybiztos, megemlítve a stratégia lényeges kitekintési pontjait: az edukáció, a gasztronómia, valamint a turizmus területét. Elindult tehát a konkrét munka - szögezte le, hozzátéve: - De tudni kell: nagy a feladat, ahogy a lehetőség is. 

Majd szembesítette a  közönséget olyan konkrét számadatokkal, mint például, hogy a valamikori 200-ról 50 ezer hektárra csökkent a szőlőültetvények nagysága Magyarországon vagy hogy a világ borfogyasztása nem jó irányt mutat: 10 százalékos túltermelés figyelhető ugyanis meg. - Nekem tehát most nem jót és szépet kell csinálnom, hanem azt kell elérni, hogy a magyar borok értékesítésre kerüljenek, a lehető legmagasabb áron. Ezt kell optimalizálni. 

A stratégiai irányok kapcsán megfogalmazódott az egészség trendek figyelembevétele, illetve a kevésbé telített piacok feltérképezése is. A konkrét akciótervről is kaptak ízelítőt a résztvevők: e szerint szükség lehet többek között új kategóriák bevezetésére a magyar piacon. Elhangzott: idősödik a borfogyasztók köre, ezért a fiatalokat kiemelt célcsoportként kell kezelni. Ez azonban nem csak a fogyasztókra, de a termelőkre is igaz, amely alapvetően szükséges a hosszútávú gondolkodásához. Az első erre vonatkozó kampány a Buborékok nyara nevet kapta, célja pedig nem más, mint a nyári időszakban a pezsgő, a bor, valamint a pezsgőalapú koktélok és a fröccs előtérbe helyezése. A fiatalok gondolkodásának megértése tehát - fogalmazott előadásában Rókusfalvy Pál -, alapvetően fontos cél. Példaként említette, hogy a felmérések, tapasztalatok szerint körükben egyre elterjedtebb a non-alkoholos kikapcsolódási formák választása, nem véletlen hát, hogy nemrégiben megjelent az alkoholmentes pezsgő az egyik legnagyobb magyar pezsgőgyár palettáján. A stratégia generációs üzeneteinek kialakításában a boomer nemzedék segített - mutatott rá a kormánybiztos, elárulva, hogy elképzeléseik szerint a most kialakított stratégia  2024. december 31-ig, tehát a következő másfél év programját jelenti. Mint mondta, szeptember közepén újabb nagy marketingbejelentések várhatók, melyek mentén elkezdődik a magyar borok értékesítése külföldön, belföldön egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában