Hadi múltunk kincsestára

2023.08.15. 19:14

Nem a puskaporos történelemről szól a Hadtörténeti Múzeum kiállítása (videó, galéria)

A Székesfehérvári Királyi Napok keretében nyílt meg a Hadtörténeti Intézet és Múzeum különleges, látványos és értékes gyűjteményi darabjait felvonultató időszaki kiállítás a Szent István Király Múzeum Rendház épületében augusztus 15-én.

Borsányi Bea

Mindegyik darabnak megvan a maga története

Forrás: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap-archív

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap / Archív

Idén 175 éves a Magyar Honvédség, a Szent István Király Múzeum pedig most nyitotta meg első, átfogó katonai tárlatát, hangzott el a kedd délutáni ünnepélyes megnyitón, melyen többek között megjelent Cser Palkovics András, polgármester, Töll László, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, valamint Vargha Tamás, miniszterhelyettes.

Az öt teremben mintegy 150 műtárgyat bemutató tárlat igazi hadtörténeti kuriózumnak ígérkezik, amely nem a puskaporos történelemről, hanem a hadimúltról szól. Ez pedig jóval több, mint csaták sora. A tárlókba többek között egyenruhák, szablyák, zászlók, puskák, érdemjelek, sőt ezüstösen csillogó cigarettatárcák is kerültek. Tárgyak, amelyek egytől egyig mesélnek, ha a múzeum csendjében a látogató meghallja a történetüket. 

A Hadi múltunk kincsestára – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből című időszaki kiállítás műtárgyainak pedig megvan a maguk története. Az 1848-49-es időszaknak szentelt teremben látható például Damjanich János lovassági markolattal ellátott szablyája, holott gazdája sosem szolgált a lovasságnál. De megnézhetjük Bem József honvéd altábornagy tiszti szablyáját is, amit az 1934-ben, a fővárosi Bem szobor avatásán részt vevő leszármazottja hozott magával és ajándékozott a Hadtörténeti Múzeum akkori igazgatójának. És folytathatnánk a sort, de nem akarnánk – stílszerűen szólva – lelőni a poént.

A kiállítást kurátorok mutatták be az ünnepélyes megnyitó résztvevőinek
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap / Archív

Az ünnepélyes megnyitón Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója azt is elárulta, a két intézmény között 2022 óta fennálló együttműködésnek köszönhetően kedden megnyílt kiállítás tulajdonképpen előfutára a Hadtörténeti Múzeum 2024-ben nyíló, nagyszabású székesfehérvári kiállításának. Biztosan lesz tehát folytatás!

Ugyancsak kedden, mintegy „ráadásként” nyílt meg a Katonazenészek – zenész katonák, a magyar katonazene fényképes története 1868-tól napjainkig című vándorkiállítás is, amelyen a szöveges információk és korabeli fotók mellett hangszerek is kiállításra kerültek.

A két időszaki kiállítás a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Rendház épületében (Fő utca 6.) december 3-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában