Időutazás a Romkertben

2023.08.14. 16:00

Katalin hercegnő temetésére összegyűlt az ország népe

Két középkori figura, egy asszony és egy férfi, előbbi hosszú világos ruhában, fátyollal, utóbbi szűk nadrágban, hosszú ingben és bőrcipőben, fején leginkább a csecsemőkére hasonlító fehér sapkában: két, korhű ruhába bújt múzeumpedagógus, akik hétfő délelőtt és kora délután a fehérvári Romkertben izgalmas időutazásra invitálták az érdeklődőket.

Borsányi Bea

A szentgyörgyi patkolókovács bemutatkozása

Fotó: Borsány Bea / Fejér Megyei Hírlap

A Szent István Király Múzeum két szakemberének vezetésével a 14. századba, Nagy Lajos korába „ugorhatott át” bárki, aki részt vett a múzeum ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozásán, amelyet a Királyi Napok keretében tartottak. Egészen pontosan Lajos király lányának, a hét évesen elhunyt Anjou Katalin hercegnőnek a fehérvári Nagyboldogasszony-bazilikában tartott temetésén találhatták magukat az érdeklődők. Az esemény kapcsán megismerkedhettek egy katonai szolgálatot is teljesítő szentgyörgyi patkolókováccsal és egy magasabb rangú hölggyel, a hercegnő nevelőnőjével, akik a korszakról, a szokásokról, a hercegnőről és a királyi családról meséltek. És természetesen bemutatták a bazilikát is a látogatóknak, amely az elbeszélések alapján a romokból mindenki képzeletében újra felépült.

Nagy Lajos és családjának tagjai azok sorába tartoznak, akik a fehérvári királyi bazilikába temetkeztek. A tavalyi, Mátyás király korába tett látogatás után az idén ez adta a múzeumpedagógiai foglalkozás témáját – tudtuk meg az egyik szereplőtől, Zöldi-Birkás Évától, a múzeum közművelődési és múzeumpedagógiai osztályvezetőjétől.

 Aki szeretne részt venni a következő időutazáson a Romkertben, az legközelebb augusztus 19-én 10 órakor csatlakozhat a játékhoz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában