„Múlt. Jelen. Jövő.”

2023.07.17. 10:00

Kulturális est a sárbogárdi zsinagógában (galéria)

„Hevenu shalom aleichem!” („Legyen a béke teveled!”) – az ismert héber dallamot együtt énekelte a nagyérdemű a zenekarral. „Múlt. Jelen. Jövő.” címmel kulturális estet rendeztek vasárnap a sárbogárdi zsinagógában. A rendezvényt megelőzően mártír megemlékezést tartottak az izraelita temetőben.

V. Varga József

Fellépett az esten a Sabbathsong Klezmer Band – az előtérben Masa Tamás, az együttes vezetője (középen), szólót énekelt Masa Anita

Fotó: V. Varga József

Sárbogárdon áll Fejér vármegye utolsó olyan zsinagógája, amely az eredeti építés szerkezeti elemeit őrzi. A zsinagóga 1879-ben épült Frank Izsák anyagi támogatásával, megépítése igen nagy áldozatot jelentett a hitközség számára.

– A dél-mezőföldi településen csaknem kétszáz esztendeig élt zsidóság többsége a holokauszt áldozata lett, ugyanúgy, mint a többi magyarországi fővárosi és vidéki zsidó közösség tagjai – mondta el lapunknak Lakk Norbert helytörténész.

Megnyitották a nagyközönség előtt a zsinagóga galériáját is
Fotó: V. Varga József

A mártírokért az izraelita temető-beli megemlékezésen imát mondott Fináli Gábor rabbi, valamint beszédet tartott Keresztes Zoltán, a székesfehérvári Hit Gyülekezet lelkésze, Lindenmayer Miklós katolikus káplán, Kovács Csongor református lelkész és Váraljainé Melis Orsolya evangélikus lelkész.

Az esemény a zsinagógában folytatódott, amelyen köszöntőt mondott Nagy László, az Alba Régió Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke és Sükösd Tamás, Sárbogárd polgármestere. Fellépett dalaival és slam poetry költeményével Pajor Tamás költő, előadóművész; hegedűjátékával Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke; valamint a Sabbathsong Klezmer Band Masa Tamás vezetésével, szólót énekelt Masa Anita. A kulturális rendezvény házigazdája Rónai Gábor volt. A megjelentek két ideiglenes kiállítást is megtekinthettek: Másra használt kövek címmel Alpern Bernadett zsinagóga-fotóit; továbbá a Lakk Norbert könyve alapján készült Képek és emlékek az eltűnt sárbogárdi zsidóság életéből című tablókat.

Tablók az ideiglenes kiállításon a Lakk Norbert könyve alapján készült Képek és emlékek az eltűnt sárbogárdi zsidóság életéből címmel
Fotó: V. Varga József

Amint megtudtuk: a zsinagóga 2022-ben került az Alba Régió Kulturális Alapítvány tulajdonába, és azóta fokozatosan újítják fel az épületet. Elbontották az épület előtti rámpát, levették a bútorbolt cégtáblát, visszaállították a főhomlokzaton a Dávid-csillagos ablakot, kitakarították a belső tereket, eltávolították a belső később kialakított vasbeton szintjét. Az egyesület célja, hogy a zsinagóga visszanyerje eredeti állapotát; a felújítással kapcsolatos előkészületek, egyeztetések folyamatban vannak az építészekkel, restaurátorokkal.

Visszaállították a sárbogárdi zsinagóga főhomlokzaton a Dávid-csillagos ablakot
Fotó: FMH-Archív / FG

Mint ahogy arról már beszámoltunk: a Fejér Megyei Hírlap és a feol.hu oldal településsorozata nyomán – az internetes szavazást követően – Fejér vármegye épített öröksége éppen a sárbogárdi zsinagóga lett.

– Szándékunk egyértelmű: a zsinagógát – és amennyire lehet, a város zsidó kultúrtörténeti értékeit –, emlékezetét szeretnénk a jövő számára megmenteni.

Ennek jegyében szervezünk időről időre ismeretterjesztő programokat, látogatásokat, kiállításokat, koncerteket, előadásokat – mondta el lapunknak Nagy László alapítványi elnök.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában