Konferencia

2023.07.25. 07:15

Háromnapos könyvtári konferencia „Jó szóval oktasd, játszani is engedd…” címmel

Országos helyismereti konferencia helyszíne lesz augusztus 2-a és 4-e között a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár. A rangos eseményen a helyi és az országos bibliotékákból ismert szakemberek tárják a közönség elé a nevelés- és színjátszástörténet helyi vonatkozásait, különös tekintettel a Petőfi-kultuszra. Ugyanakkor egyéb témák is terítékre kerülnek.

Feol.hu

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Bartók Béla téri központi épületeiben lesz majd a konferencia és néhány kapcsolódó program

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezete XXIV. Országos Konferenciájának címe: „Jó szóval oktasd, játszani is engedd…” – utalva a játékos nevelés fontosságára.

Az esemény három napján összesen tizenhárom előadó szerepel, közülük hat (Demeter Zsófia történész, Farkas Edit helyismereti könyvtáros, Nagy Veronika néprajzkutató, muzeológus, Gajda Péter Pál gimnáziumi tanár, irodalomtörténész, Gulyás Antal neveléstörténész, Lukács László főmuzeológus, néprajzkutató egyetemi tanár) fehérvári. Témáik között szerepel például a „Magyar nyelvű színjátszás a reformkori Székesfehérváron” (Demeter Zsófia), Petőfi Sándor székesfehérvári emlékezete (Lukács László) vagy az „Állami Fiúnevelő Otthon növendékei által készített játékok” (Nagy Veronika). Az ország egyéb intézményeiből érkező szakemberek is érdekes, tartalmas témákat hoznak, így szó lesz egyebek mellett az interaktív kiállítási elemekről, az új látogatói attitűdről (Felbermann Judit, a Budapesti Történeti Múzeum főosztályvezetője), a fiatalok bevonásáról helyi tartalmak készítésébe (Turay Zoltán, az egri Bródy Sándor Könyvtár helyismereti könyvtárosa), Praznovszky Mihály irodalomtörténész pedig „Színház az egész világ – még a könyvtár is: színészek, írók, legendák, kiállítások” címmel ad elő.

A vendégek az előadások mellett egyéb, csak nekik szóló programokon (például belvárosi séta Váczi Márk várostörténeti kutató vezetésével, kápolnásnyéki és martonvásári látogatás, a Vörösmarty Mihály Könyvtár Régi könyves és Dévay-gyűjteményének megtekintése) is részt vehetnek.

A konferencia megnyitóját augusztus 2-án, szerdán 14 órakor tartják a könyvtár olvasótermében. Itt Buriánné Tarró Edit Erzsébet könyvtárigazgató és Lehrner Zsolt alpolgármester mond köszöntőt, de jelen lesz az MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének elnöke, Szalainé Bodor Edit is.

Az előadások a külsős érdeklődők számára is látogathatók, a részletes program a könyvtár honlapján, a vmk.hu-n olvasható. Az eseményen adják át a Kertész Gyula Emlékérmet is, a zárás pedig augusztus 4-én, pénteken dél körül lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában