Augusztusban folytatják

2023.07.28. 07:30

Féléves a könyvklub Bakonykútiban

Féléves a település könyvtárában havonta működő könyvklub. A júliusi találkozón különleges könyvjelzők kerültek a középpontba.

Gajdó Ágnes

„Terítékre” kerültek a különleges, egyedi könyvjelzők

Fotó: Gajdó Ágnes

A könyvtár a települések lelke. Szellemi mentsvár, kuckó, barátságos találkozóhely. Legyen bármily kicsi, a benne fölhalmozott, sok-sok szekérderéknyi tudás óriási. Az egész világ elfér a négy fal között, a Baleár-szigetektől a jegesmedvét címerébe foglaló Grönlandig. Aki betér, jó szót, izgalmas olvasmányélményt egyaránt remélhet és kaphat, és számos élménnyel gazdagodhat. 

Bakonykútiban sincs ez másként. A közösségi házban található könyvtár mágnesként vonzza a könyvbarátokat. Fél éve minden hónapban egyszer találkoznak, és megosztják egymással az előre megadott témához kapcsolódó gondolataikat. Legutóbb a könyvjelző került középpontba. Nem mindegy ugyanis, ki hogyan jegyzi meg, melyik oldalon tart az olvasásban. Kérdés az is, vajon elárul-e valamit az olvasó személyiségéről, milyen könyvjelzőt használ vagy nem használ. Imola jól tudja, a könyvtárosok rémálma a szamárfül, bár biztosan közöttük is akad, aki éppen csak piciny­két, de jelzésképpen behajtja a lap sarkát, vagy netán papír zsebkendőt helyez a lapok közé. 

Marcsi például egy hatvanas évekből származó, tokaji nevezetességeket ábrázoló könyvjelzőt mutatott, ami a filmszalaghoz hasonlít, még az édesanyja vásárolta egy kiránduláson. Szintén érdekes és ritka darab a szolnoki varrott csipke könyvjelző. Évi kisebb gyűjteményében található mintás spatula, csokipapír, a férjétől kapott lepréselt, papírra ragasztott, laminált virágok. Ágota sokat utazik, így ő olykor régi repülőjegyet vagy belépőkártyát tesz a könyv lapjai közé, de van egy különleges kínai könyvjelzője is, amit Skóciában kapott. Klári egyik kedvenc könyvjelzőjét az unokája rajzolta, a másikat, egy iszkaszentgyörgyi képeslapot, egy régi tanárától kapta. Ági sokféle tárgyat használ, ha meg kell jelölnie, hol tart az olvasásban, többek között színház- vagy koncertjegyet, matricát, képeslapot – ezek mindegyike valamilyen eseményhez köthető. 

Miután elfogyott a mentaszörp meg a szódavíz, a résztvevők kisebb kiállítást rendeztek a magukkal vitt tárgyakból. A könyves téma szerencsére kimeríthetetlen, így augusztusban folytatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában