Mennydörgésekkel kísért verstábor

2023.07.27. 14:00

Ahol egykor Károly brit herceg kaszával a kezében dolgozott (galéria, videó)

Az idei heves nyár már 11. alkalommal csalogatta Fejér vármegye verskedvelő ifjúságát Erdélybe, azon belül is Csíkországba. A kirándulásokkal, táncokkal, játékos tanulásokkal eltöltött időt néha zivatarok mossák patyolattisztára.

Nagy Zoltán Péter

Nemcsak a látszat volt felhős, de a viharok megtépázták e pár nap alatt a lakóházak, templomok tetejét, és fákat csavartak ki tövestől, törtek a vastag ágak

Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

Csíkcsomortán ad otthont minden esztendőben a verstábornak, amelyet Varga Sándor újságíróról neveztek el, hiszen ő álmodta meg és építette fel ezt a verstábort, ahova főleg Fejér megyei diákok érkeznek, de a tábor lakói között már nem kevés a székely, a felvidéki, a vajdasági fiatal. A helyszín Csíkcsomortán egy közigazgatási területen van Csíkdelnével. Utóbbi településrészt látogatta meg Károly brit herceg abban az esztendőben, amikor az első székelyföldi verstábort rendezték. Úgyis mondhatnánk, hogy a csíkdelnei Csűr Vendégház udvarán 2010 májusában az idén III. Károly néven megkoronázott, akkori brit herceg kaszával készítette elő a gyepes részeket, hogy minden akadály elhárulhasson a verstábor elindítása elől.

III. Károly brit király tökéletes munkát végzett, hiszen 11. alkalommal rendezik meg Csíkföldön a verstábort, ahol a kulturális szakma krémje biztosítja a színvonalat. Kubik Anna, Ráckevei Anna és Rubold Ödön színművészek gondoskodnak a versek és előadások kivirágoztatásáról, Milus Mariann logopédus, beszédtanár a gazdája annak a bravúrnak, hogy minden szó érthető, világos legyen. Varga Zoltán koreográfus és felesége, Lőrincz Beáta a mozgás kultúráját plántálják a fiatalokba néptáncórákon. A lelkek tisztaságát a táborban mindig népszerű Dékány Árpád Sixtus, egykori ciszterci apát egyengeti. A tábori szállást, kosztot Varga Sándor alapító özvegye, Mihályi Magdolna és fiúk Varga Bálint rendezi a Szellő Szálló birodalmán belül.

Mivel az égiek vizes-szeles áldással sújtották a csíki hegyeket, a csíksomlyói hármashalom oltár helyett a Szűz Mária Kegytemplom adott otthont Dékány Árpád Sixtus istentiszteletének.
A zarándokhely nyereg néptelen maradt
Fotó: Nagy Zoltán Péter /  FMH

Ha a megfáradt fiatalság zenére szomjazik, akkor a Misztrál zenekar két kiválósága, Heinczinger Miklós, alias Mika és Török Máté dudát, gitárt, furulyát, kobozt, dorombot vagy fidulát ragadnak, és öntik a gyöngyöt a lábak elé.

A harsogó füvet kaszálja a csíkdelnei Csűr Vendégház udvarán 2010 májusában III. Károly brit király, amikor még herceg volt
Fotó: Csűr Vendégház

A videó csalóka, nem fedi a teljes valóságot. Közel nincsen ilyen érfelvágós hangulat a táborban, sőt ellenkezőleg, a nevetés, a jókedv az úr. Hogy éppen egy népi lassúval készültek ottjártunkkor két vihar között, pusztán a sors játéka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában