Frissen Fejérből

2023.07.31. 14:00

A főzéstől a motorozásig – így telt a dégi falunap és búcsú (galéria, videó)

Ahogyan több más településen, úgy Dégen is a családi összejövetelek egyik biztos alkalma a helyben tartott falunap és búcsú.

Szanyi-Nagy Judit

Krossz-, túra- és sportmotorok egyaránt részt vettek a felvonuláson

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Erre a mögöttünk hagyott hétvége két napján, július 29-én és 30-án került sor, amint az lenni szokott, közel az Anna-naphoz. A programokban dúsabb nap kétségkívül a szombati volt, amikor is főzőversennyel indították a szervezők – a Dég Községért Alapítvány, az önkormányzat és a Dégi Nimród Vadásztársaság Egyesület – a rendezvényt. Itt közel tíz csapat mérte össze konyhai tudását, amely megmérettetésből a Nagy Róbert vezette Óriás bogrács csapat került ki győztesként. Másodikok a Partyarcok, a harmadikok pedig az Anzsúria önkormányzati tagjai lettek a Molnár Gábor–Boda Sándorné–Imre Beáta trió döntése alapján. A csapatok mindegyike több kiló húst kapott, kitétel nélkül, azaz bármi készülhetett helyben, szabadtéren. Volt, aki velős-gomolyasajtos ételt készített, míg más székelykáposztával igyekezte levenni a lábáról a háromtagú zsűrit – tudtuk meg Mudri Erzsébettől, a Dégi Festetics Művelődési Ház és Könyvtár megbízott intézményvezetőjétől. Az ebédet, amelyből bárki fogyaszthatott, a Nimród vadásztársaság kínálta. A jó ebédhez Cseh Dávid és Ruzsa György jóvoltából szólt a nóta.

A falunapot hivatalosan Gárdonyi Sándorné polgármester nyitotta meg. A nap folyamán Kovácsovics Fruzsina gyermekműsorral kedveskedett a legfiatalabbaknak, míg cserébe az ifjak Forgócska és Boróka néptánccsoport néven táncos műsorral kedveztek a felnőtteknek és kortársaiknak. Fellépett az ABBA Sisters, a Kredenc, valamint a diszkóslágereikről ismert Peat Jr. és Fernando is, Sheelával karöltve. 

Látványban és hangban is nagyot szólt a többórás motorostalálkozó, amelynek csúcspontja – a Streetfighter show-t követően – a délutáni felvonulás volt. Ekkor a motorosok nagy része járművére pattant és tisztes távolságot tartva követte az előtte haladót, miközben hol integetve, hol a dudát nyomva még hangulatosabbá tette a haladást. S hogy baleset ne történjen, arra Imre Bálint esperes kérte az égieket.

Szombaton kispályás, vasárnap pedig már öregfiúk labdarúgó-mérkőzés kezdődött, valamint a főszerepet a vurstlik – a különböző hinták, vidámparki szerkezetek – vették át. No meg persze az elmaradhatatlan kakasos nyalóka...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában