Évforduló

2023.07.16. 14:24

93 éve született Szabó Gyula színművész, Székesfehérvár díszpolgára

Kivételes tehetségű és tisztelt színész volt, aki hosszú és sikeres karriert tudhatott maga mögött a magyar színházi és filmes világban.

Hajdú Marianna

Forrás: wikipedia

Szabó Gyula 1930. július 15-én született Kunszentmártonban. A magyar színházi és filmes szakmában kiemelkedő sikereket ért el, és elismert színész volt. 1950 és 1954 a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, majd számos budapesti színházban játszott, köztük a Petőfi Színházban, a Jókai Színházban, a Thália Színházban és az Arizona Színházban.
A karrierjének egyik jelentős állomása volt a Székesfehérvári Vörösmarty Színház, ahol 1996 és 2006 között, a visszavonulásáig játszott. Ezen kívül szinkronszínészként is tevékenykedett, és olyan ismert szerepeket vállal, mint a – gyermekkorunk felejthetetlen – Magyar népmesék rajzfilmsorozat narrátora és Peter Falk magyar hangja. Szabó Gyula elnyerte a Nemzet Színésze címet, valamint Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas volt. 
A nézők számára leginkább az ártatlanokat megvédő Buga Jakab szerepe a Tenkes kapitánya című filmben maradt emlékezetes, amit a tizenhárom részes tévésorozatban és a 1965-ös mozi változatában is ő játszott. De hangja által vált hazánkban felejthetetlenné Columbo felügyelő, Maci Laci, Pumukli sorozatból megismert öreg asztalos, Éder mester,  
Sajnálatos módon 2008-ban agyvérzést kapott, majd 2009-ben agyhártyagyulladással küzdött. Habár felépült, végül 2014. április 4-én a betegség legyőzte és 2014. április 4-én hunyt el Budapesten. Szabó Gyula temetése 2014. április 16-án volt a Farkasréti temető művész parcellájában, ahol pályatársai és tanítványai búcsúztatták.
A művész posztumusz még ebben az évben megkapta a Székesfehérvár díszpolgára címet.

Szabó Gyula egyedi mesemondását meghallgathatjuk a Magyar Népmesék sorozat Mátyás király aranyszőrű báránya című részében is:
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában