Frissen Fejérből

2023.06.11. 10:43

Vendégelőadásokkal és új bérletkonstrukcióval készül következő évadára a Vörösmarty Színház

Csodálatos vagy, Júlia!, A király beszéde, Csongor és Tünde – csak néhány előadás azok közül, amelyeket a következő, 2023/2024-es színházi évadban láthat a fehérvári közönség. Az évad mottója: összetartozunk.

Héjj Vivien

A következő évad terveiről számolt be Horváth Csaba, Bagó Bertalan, Szikora János és Czukor Balázs

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Pénteken tartotta évadhirdető sajtótájékoztatóját a Vörösmarty Színház, melyen ismertették a következő évadra tervezett előadásokat, az érkező vendégjátékokat és kiderült az is, milyen új bérletkonstrukciót dolgozott ki a teátrum.

– A következő évadnak három szembetűnő sajátossága van: szemmel láthatóan kevesebb lesz a bemutatóink száma, mint egy évvel ezelőtt – pláne, mint évekkel ezelőtt. Ha megnézzük a vidám és a drámai művek arányát, az nem fele-fele, hanem határozottan a vidám művek irányába billen. A harmadik, hogy megjelenik a repertoárunkban egy olyan típusú előadás, amire korábban még nem volt példa. Meggyőződésem azonban, hogy úttörőként elöl járva számos színháznak példát mutatva egy olyan együttműködési formát kínálunk a magyar színházi életben, amely a nehéz időkben való túlélés egyik eszköze lehet – utalt Szikora János arra a színházi együttműködésre, melynek részeként Fehérvárra érkezik a Pécsi Nemzeti Színház Teljesen idegenek című keserédes komédiája és a József Attila Színház Furcsa pár című bohózatának női változata.

A következő évadban a színház egy olyan, országosan is egyedülálló bérletkonstrukcióval áll elő, amely demonstrálja, hogy a város minden költségvetési megszorítás ellenére rengeteget áldoz arra, hogy önálló kulturális, előadó-művészeti intézményei legyenek. A bérlet négy előadást tartalmaz: egy néptánc estet, egy szimfonikus zenekari koncertet, egy balett-estet és egy színházi előadást.

A jövő évadban is folytatódik az Atlantisz-program, melynek küldetése, hogy a diákokat közelebb hozza a színház különleges világához, és testközelből megtapasztalhassák, milyen érzés egy művészi alkotóközösség részévé válni. A Pelikán Fészekben a korábbi évekhez képest kevesebb produkciót láthat a közönség, ám a tér – művészi hivatását megtartva –, alternatív színházi kezdeményezések otthonává válhat.

Habár az új bemutatók száma csökken, több, már bemutatott produkció műsoron marad. Ősztől is láthatja a közönség a Mágnás Miska, a Boeing, Boeing, A padlás, a Beatles.hu, a Fame, Az öreg hölgy látogatása, a Diótörőcske, a Tizenkét dühös ember, az Adáshiba, a Nem félünk a farkastól, a Bölcs Náthán, az Ájlávjú, a Mikve, az Odaadó hívetek, Surik, az Unokám Benjamin, a Kartonpapa, a Petőfi rock és A cégvezető című előadásokat.

A közönség decembertől láthatja David Seidler A király beszéde című előadását, melyről annak rendezője, Bagó Bertalan beszélt a sajtótájékoztatón. Az igaz történeten alapuló mű a két háború közti Angliába kalauzolja nézőit, ahol a brit uralkodónak saját beszédhibájával kell megküzdenie. A bonyodalmakkal teli, megható történet egyszerre nevettet és megmelengeti a nézők szívét.

A színház új rendezője, Czukor Balázs, aki az idei évadban a Nem félünk a farkastól előadással mutatkozott be Fehérváron, a jövő évadban két előadást rendez. Az egyik Vörösmarty Csongor és Tündéje, mellyel a rendező célja, hogy a közönség számára befogadható előadást hozzon létre. A másik pedig Chapman és Cooney kettősének Ne most, drágám! című bohózata. A vidám, könnyed vígjáték garantáltan megdolgoztatja a rekeszizmokat.

2024 tavaszán a Pelikánban láthatja a közönség a Horváth Csaba rendezésében színre vitt musicalt, a Woyzeck-et. A valós eseményeken alapuló Georg Büchner-műben a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves fizikai színház szakos hallgatói is közreműködnek.

Az évad nyitóelőadását, a Csodálatos vagy, Júliát – a címszerepben Eszenyi Enikővel – Szikora János rendezésében láthatja a közönség, csak úgy, mint a Jókai Mór azonos regénye alapján készült A kőszívű ember fiait. Euripidesz sorsjátékát, az Iphigenia Auliszban-t Bagó Bertalan viszi színre.

Az évad végén, a bérletes előadásokon kívül, nyári színházi előadásként láthatja a közönség Benyovszky A szabadság szerelmese című musicaljének ősbemutatóját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában