Gyarapszik a tárház

2023.06.15. 20:00

Újabb gyöngyszemekkel bővült a vármegyei értéktár

Négy kinccsel több van már a "kincsestárunkban" és akad köztük olyan, ami még a bizottság tagjait is meglepte.

Hajdú Marianna

Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

A Fejér Vármegyei Értéktár Bizottság Szabadbattyánban tartotta nemrégiben a kihelyezett bizottsági ülését, ahol Kula tornyot is megtekintették. A bizottság tagjainak meglepetésére a török eredetű őrtorony maga lehetne szabadbattyáni közösségi térnek – ahogy fogalmaznak – a játéktornya. A bizottság meglátása, hogy a torony tökéletes helyszíne lehetne történelmi játékoknak, harcbemutatóknak, vásároknak, amikkel tökéletesen visszahozható lenne a korszak hangulata is – írják közösségi oldalukon.
Szabó Ildikó, Szabadbattyán polgármestere nagyon büszke településük kincsére és reméli, hogy ezután még többen lesznek kíváncsiak a toronyra és történetére.

Egyéb érdekességekkel is bővül a vármegyei lajstrom. A nádasdladányi Nádasdy-kastély is helyet kapott a nívós gyűjteményben.
– A helyi történelem és kultúra megőrzése fontos feladat. Hogy ezek a helyek bekerültek a vármegyei lajstromba nagy öröm számomra, mivel a kastély már nem csak a falu, de a megye büszkesége is ezáltal – méltatta a döntést Varga Tünde, Nádasdladány polgármestere. 

Ezen felül még a székesfehérvári Pályaorientációs Modell és a neolitikus Sopot-bicske-kultúra névadó lelőhelye, Bicske-Galagonyás mind értékes kulturális örökség darabjai is helyet kaptak a Fejér vármegyei büszkeségek között. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában