A ma kortársa a jövő klasszikusa!

2023.06.25. 13:35

Megnyílt a nyári tárlat Gárdonyban (galéria)

Szombaton nyílt meg a Velencei-tavi Galériában a Fejér vármegyei képzőművészek nyári tárlata. A rendezvény kurátora Bárány Terézia és Koppány Attila, a kiállítást Varga-Amár László Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete képzőművészeti tagozatának elnöke nyitotta meg.

Tihanyi Tamás

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

– Ne feledjük, hogy a ma kortársa a jövő klasszikusa! – mondta megnyitójában Varga-Amár László. – A művészet ott kezdődik, ahol a tudás véget ér. Szentgyörgyi Albert mondta, hogy a tudós és a művész ugyanazt látja, amit mások látnak, de egészen mást gondol, mint amit mások gondolnak. A jó mű olyan, mint az érthető, nyílt beszéd. A tudattól hat az érzelmekig és vissza. Hogy egy műalkotás mitől jó vagy rossz, az nehezen definiálható, de tökéletesen érzékelhető.

A művész leszögezte, hogy nagyon tiszteli a lokálpatriotizmust, azt, ha valaki kötődik a szülő- vagy lakóhelyéhez és annak érdekében teszi a dolgát. A velencei-tavi nyári tárlat ilyen, jelentette ki.

– Ennek a hagyománynak az újra élesztésében jelentős szerepe van Bárány Terézia képzőművésznek, aki a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Fejér vármegyei választott képviselője. – folytatta Varga-Amár László. –  Megválasztása óta már harmadik éve szervezi a velencei-tavi nyári tárlatot a szűken vett régió művészeinek. Ezen a kiállításon hatalmas művészi rangokkal találkozunk. A tárlat éppen ezért nagyon magas művészi színvonalú és mind a technika, mind a kifejezésmód sokszínű és egyéni.  Öröm, hogy egyre több kiváló alkotó fogadja el a meghívást és szerepelteti munkáit. Valamikor az alkotók nyaraltak, vagy művésztelepeken múlatták az időt, manapság viszont egyre-másra nyílnak a Balaton partján a tárlatok. Ebből a nyüzsgésből a Velencei-tó partján lévő települések sem akarnak kimaradni. Sokféle kulturális programmal és természetesen képzőművészeti tárlattal is hívogatják az érdeklődőket. Mindig izgalmas várakozás előzi meg az aktuális műtárgyak beérkezését, hiszen minden alkalommal friss látlelet kapható a szűkebb régió képzőművészetéről. A hazai kortárs képzőművészetet széles stíluspluralizmus jellemzi. Szinte valamennyi 20. századi formarendszer egyidejűleg van jelen: újra találkozunk friss, impresszionista, expresszionista, konstruktív, figuratív és nonfiguratív alkotásokkal. Végül is nem a stílus, hanem a kvalitás határozza meg a műalkotások értékét.

Idén Bárány Terézia, Danka Attila, Belén Sára, Hegedüs 2. László, Mara Kinga Villő, Kőnig Frigyes, Koppány Attila, Miklós Árpád, Sütő Petre Rozália, Miklós János, Paczona Márta, Pácser László, Péter Ágnes Mária, Pinke Miklós, Revák István, Réti Ágnes, Szegedi Csaba, Székács Zoltán, Szolnoki Szabolcs, Szűcsné Novák Mária, Vári Kovács Ágnes, Végvári Beatrix és Ujházi Péter. mutatta be alkotását a nyári tárlaton. A megnyitón Horváth Márk és Bálint Gergely előadóművészek zenéltek. A kiállítás július végéig hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látogatható a gárdonyi Sigray István utcában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában