Sikert aratott a Shakespeare-dráma

2023.06.29. 16:00

Levendulafüstbe burkolt királygyilkosság – az ercsi társulat premierjén jártunk

„Shakespeare-t is kell csinálni, mert anélkül nem lehet” – mondta lapunknak legutóbbi premierjükről a Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely vezetője miközben arról is mesélt, már a társulat 2017-es megalakulása óta egyfajta kimondatlan célként volt jelen az elhatározás, egy Shakespeare-dráma színre vitele.

Héjj Vivien

Pusztaszabolcsra érkezik a júniusban bemutatott Machbeth című előadás

Fotó: Héjj Vivien

Nos, az idő elérkezett, s rendhagyó helyszínen, nem mindennapi körülmények között nyitotta meg Shakespeare-ciklusát Ercsi amatőr társulata, a Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely. A helyi temető egyik, parkra hajazó területe volt az, ahol a régi álom valóra vált, s a Macbeth története megelevenedett. A június végi premieren a jelenlévőket Mészáros Géza, a társulat tagja, az előadás egyik szereplője köszöntötte.

– Fontosnak tartjuk, hogy a kultúra jegyében önálló kezdeményezésként programokat valósítsunk meg Ercsiben. Színházat csinálni kell, színházat csinálni jó. Nagyjából mindegy, hogy mit, mikor és hol, a lényeg az, hogy legyen, aki teszi, és legyen, aki nézi. Ma este különleges helyszínt választottunk alkotótársainkkal. Hisszük, hogy a produkciónknak helye van itt, az ercsi temetőben – hangzott el a kezdés előtti percekben.

Az előadás férfi szereplői: Krasznay István, Trepák László, Mészáros Géza és Vajdics Ákos
Fotó: Héjj Vivien

Az előadás szabadtéri jellegéből adódóan a nézőket különleges körülmények fogadták. Legtöbben a lerakott széksorokban foglaltak helyet, azonban voltak, akik pokróccal felszerelkezve érkeztek, s a fűben, mintha csak piknikre készülnének kuporodtak le, várva a kezdést. A nézőtér rendhagyó mivoltát erősítette a székek mellé kihelyezett kanapé és az első sorok előtt leterített szőnyeg. Bizony ezek is a nézőkre vártak, s szerencsére érkeztek vállalkozó szellemű, a színházban megszokott komfortzónából kilépni hajlandó vendégek is, akik birtokba vették az otthonosság érzetét sugalló helyeket.

S ejtsünk néhány szót a nyári szabadtéri események állandó vendégeiről, a szúnyogokról is. Duna-parti település lévén az egy főre jutó vérszívók száma kicsivel több a kényelmesnél, azonban a színpadon körülvevő fáklyák és a színpadtér közepén kihelyezett hordóban meggyújtott, olykor levendula illatot áraszó tűz – mely egyúttal az előadás kellékeként is szolgált – hatékonyan orvosolta a problémát.

Az angol drámaíró 17. század eleji tragédiáját Kovács Anna, Krasznay István, Mészáros Géza, Murzsa Kata, Trepák László (címszereplő) és Vajdics Ákos előadásában láthatta Ercsi közönsége. A közel egyórás előadás az eredeti dráma cselekményeit sűrítve mutatja be, maximálisan kihasználva a színpadtér lehetőségeit. Kijelenthetjük: megérte kilépni a komfortzónából, ugyanis az ercsi temető tökéletes helyszínnek bizonyult, amit a közönség visszajelzése is igazolt.

Legközelebb július 1-jén, szombaton 21 órától az ercsi csónakházban láthatja a közönség a Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely legújabb előadását, melyet a tervek szerint még nyár végén és ősszel is színre visz a társulat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában