A múlt őrzői

2023.06.17. 20:00

Középpontban a köztéri alkotások – szoborsétára várták az érdeklődőket szombaton

Tucatnyian indultak útnak szombat délelőtt, hogy Gabnai Melinda idegenvezető útmutatásával a nagyjából egy órás séta alatt felfedezzék és megismerjék Székesfehérvár belvárosának nevezetes szobrait.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A köztéri alkotásokban rendkívül gazdag belváros a turisták számára is gyakori célpont. A szombati sétára a fehérváriakon kívül a környező településekről, sőt, még Budapestről is érkeztek érdeklődők, akik a Tourinform Iroda idegenvezetője, Gabnai Melinda kalauzolásával ismerhették meg a belváros szobrait.

A séta első állomása Pátzay Pál lovasszobránál volt, ahol elhangzott, az alkotás a nagyon híres és nagyon ütőképes huszároknak állít emléket. A magyarok mindig is büszkék voltak a huszárjaikra, hiszen rengeteg győztes csata kapcsolódott hozzájuk.

– Ez a szobor az 1938-as időszakban készült el, ami egy nagyon fontos dátum Székesfehérvár életében, hiszen az esztendő Szent István halálának 900. évfordulója. Ezt az időszakot országosan is nagy ünnepségek övezték, Fehérváron számos szobor készült el ebben az időszakban – fogalmazott az idegenvezető az 1939-ben, a limanowai csata emlékére felavatott alkotásról.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A szobor egyik érdekessége, hogy eredetileg a Megyeháza épületénél állt, ám a meztelen lovasszobor látványával az akkori leányiskola vezetője nem tudott kibékülni, ezért az alkotás a Városház térre került, helyén pedig manapság is Szent István lovasszobra látható.

A séta a Liszt Ferenc utca ikonikus alkotásánál, Kati néni szobránál folytatódott, akinek kifényesedett orrát szinte kötelező megsimogatni, ugyanis úgy tartják, szerencsét hoz.

– A fehérváriak tudják, hogy Kati néni egy valóban létező néni, aki még 80-90 évesen is aktív volt és tolta a kis kocsiját a piacra. A hivatalos elnevezése fertályos asszony, többek között kacsát és libát árult. A szobor készítője a ma is ereje teljében alkotó Kocsis Balázs szobrászművész – tudhatták meg az érdeklődők, akiknek további útja a középkori városképet felelevenítő Megyeház utcán át a nemrég belső felújításon átesett Szent István-székesegyházhoz vezetett.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

– A főbejárat fölött a város címere található, fönt pedig három szobor látható: középen a bazilika névadója, Szent István, mellette jobbra fia, Szent Imre herceg, másik oldalán pedig Szent László király, akit gyakran együtt ábrázolnak Istvánnal és Imrével, leginkább azért, mert az ő közbenjárására avatták szentté Istvánt, Imrét és Gellért püspököt – mesélt az idegenvezető, aki ezután Ohmann Béla Kálmáncsehi Domonkos szobrát és a Szent Anna kápolnát mutatta be a jelenlévőknek. Az ismeretterjesztő séta az I. világháborús emlékműnél, a Fekvő katona szobránál, majd a Fő utcán folytatódott.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában