Frissen Fejérből

2023.06.11. 07:00

Kicsi a borsó – de nagyon finom! Avagy nyolcadjára is Borsófesztiváloztak Feketehegy-Szárazréten (galéria, videó)

Rongyot! Törlést! Töltést – előbb a borsókrémből, aztán a pálinkából! Stílszerűen mondhatjuk: sebészi pontossággal kerültek helyükre a részletek az ételeknél.

Szanyi-Nagy Judit

A 3 hüvely, 1 kukac csapatának női tagjai, Turi Márti, Bazsonyi Erzsébet és Ozsváth Aranka zöldborsós tócsnijukkal

Forrás: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Míg a város egyik felén heves esőzéssel tarkított égi zene szólt, addig a másik oldalon, Feketehegy-Szárazréten napsütötte jókedv uralkodott az Unyi József által szolgáltatott élő zeneszó kíséretében. A közösségi központ gasztróudvara ebben az esztendőben is megtelt élettel és étellel, hiszen e helyszínen immár nyolcadjára is megtartották a Borsófesztivált. A rendezvény 10 órakor nyitotta meg a kapuit, ám 11 órakor már olyan hangulat volt, mintha régi cimborák nagy találkozóját tartották volna, akik nemcsak jól ismerik egymás rezdüléseit, de mind szórakozásra készek. Végül is így volt ez: a Szárazréti Nyugdíjasklub tagjai például a tavalyin kívül az összes fesztiválon részt vettek. Gyors helyzetjelentésükből kiderült, ezúttal zöldborsókrémmel töltött, kirántott gombafejet, s ugyancsak zöldborsókrémmel töltött palacsintát, valamint csirkemellet készítettek.

Merésznek hangozhatnak az ételek – s azok is! Szöllősi Istvánné Irén, a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület alelnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, zöldborsót kevesen tudnak főzni, jól elkészíteni, a legtöbben csak leves és főzelék formájában ismerik. Holott a csülöktől és a fasírttól kezdve a palacsintán át a süteményig és a tortáig bárminek jó alapanyaga lehet ez a zöldség. Utóbbit persze nem készítik helyben, az túl körülményes lenne, a főzőverseny feltétele pedig, hogy az itt biztosított borsóból a gasztróudvarban készüljön el az étel.

 

Annak idején öt csapattal kezdték a fesztivált, idén 17 vállalkozott arra, hogy ringbe szálljon a dobogós helyekért, a legszebb teríték díjáért vagy a közönségdíjért. Voltak közöttük baráti társaságok, cégek, szervezetek, így például nyugdíjasklubok, a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), a Szegényeket Támogató Alapítvány (SZETA), a Székesfehérvári Szív Egyesület vagy a városi természetbarát egyesület tagjai. Tavaly Debrecenből is érkeztek a megmérettetésre, idén a "vidéket" Pátka képviselte.

A 3 hüvely, 1 kukac névre keresztelt, három hölgyet és egy férfit magában foglaló csapat a baráti társaságok közül való. Ők idén először látogattak ki a Borsófesztiválra, s láthatóan nem bánták meg a döntést, nagyon jól érezték magukat. Asztaluknál zöldborsós tócsnit és palacsintát készítettek, amelyet – ahogyan a többi csapat esetében is – háromfős zsűri értékelt: Sasvári Csilla, a Vörösmarty Rádió szerkesztő-riportere, Hermanné Nagy Veronika, a Hatpöttyös Étterem vezetője, valamint a "hazajáró" Boda János címzetes gasztronómus.

Az idei esemény különlegessége a Gyerekeket a magasba! programelem volt, melyet június 10-én 11 órától országszerte megtartottak. Lényege, hogy egy körtánc eljárását követően a szülőnek a nyakába kellett kapnia és a magasba emelnie gyermekét, ezzel is jelképezve: körülöttük forog a világ, s a gyerek örök érték, és a jövőnket jelenti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában