Bőrbe szabott lovas magyar életek

2023.06.12. 13:00

Hidvégi Miklós előadása Fehérváron, a Hétvezér esten

A Fejér Szövetség 599. Hétvezér estjén Hidvégi Miklós bőrdíszműves mester, népi iparművész Bőrbe szabott lovas magyar életek címmel tart előadást június 13-án, kedden 18 órakor Székesfehérváron, a Királykút Emlékházban.

Hidvégi Miklós bődíszműves népi iparművész

Fotó: archív

– Hidvégi Miklós okleveles kézműves, a dinnyési Várparkban rendszeresen kiállító népi iparművész lószerszámot díszítő sallangokat és a sallang motívumok felhasználásával használati tárgyakat készít fekete és natúr színben – mondta el lapunknak Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke.

A sallang különlegesen szép és eredeti lószerszám dísz. A sallangokat keletkezésük idején nem díszként alkalmazták, hanem a lovak megvédésére a legyek ellen. A magyar lószerszámok fejlődésével tökéletesedtek, díszesebbé váltak. A múlt század elején már csodás sallang kultúrával rendelkeztünk, amelyhez hasonló a világon sehol sem található. Fonott, kivágott, hasított és posztó sallangokat ismerünk múltunkból. A fonott sallangok a legmagyarosabb, legeredetibb kellékek.

Boór Ferenctől azt is megtudtuk, hogy az ünnepi, 600. Hétvezér esten – a 15. évad nyitóelőadásán – a Misztrál együttes koncertezik június 27-én, kedden 18 órától Fehérváron, a Zichy ligeti Zenepavilonban.

Az 1997-ben alakult Misztrál együttes a magyarországi zenei élet egyik népszerű formációja. Magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek repertoárjukon. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek világzenei irányzatokkal is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában