Illegális leletként juthatott ki az országból

2023.06.20. 11:30

Fehérvár környéki római kori lelőhelyről származhat a Brugge-ben árverés alá kerülő szobor?

A csipkéjéről és söreiről egyaránt híres flamand városban árvereznek el június végén egy olyan római kori szobrot, amely az eredetigazolása alapján Székesfehérvárról került külföldre.

Vajon hogy került Fehérvárról Belgiumba ez a szobor? FOTÓ FORRÁSA: RM-AUCTIONS.COM

A brugge-i Rob Michiels aukciósházban kerül kalapács alá hamarosan egy jó állapotban lévő női fejszobor, amely az online katalógus leírása szerint valószínűleg a késő római kori Pannóniából (I-IV. század) származik. Az aukciósház által közölt maximumra becsült ár forintba átszámolva félmillió forint (1200 euró). Ez persze emelkedhet a liciten, ami valamivel több mint a  feléről, 650 euróról indul. Ha van komoly érdeklődés, akkor a római kori női szoborfej a maximumra becsült érték felett kerülhet eladásra. 

Az 1377-es tételszám alatt árverésre meghirdetett szobor a genti Mr. és Mrs. S. gyűjteményéből került az aukciósházhoz több más értékes kínai, egyiptomi és görög régiséggel együtt. A gyűjtőházaspár az említett női fejszobrot a brüsszeli Christophe Varositól vásárolta 2014 novemberében az eredetiséget igazoló tanúsítvány kíséretében. A francia nyelvű eredetigazolás a mészkő női fej származási helyére Székesfehérvárt, valamint Magyarországot, a római kori Pannóniát jelöli meg. Az okiratban azt is közlik, hogy a szobor orrát javították, ez bizonyára az utólagos restaurálás során történt. 

    A számukra érdekes származási hely alapján lapunk a Szent István Király Múzeumot tájékoztatta a brugge-i aukciósház árveréséről. Ugyanis nem kizárt, hogy az árverezésre kerülő női fejszobor egy Székesfehérvár környéki római kori lelőhelyről származhat. A múzeumtól kapott tájékoztatás szerint ellenőrzésük során megállapították, hogy a gyűjteményükből biztosan nem hiányzik ilyen szobor, de további ellenőrzést is végeznek az országos adatbázisban, amiről tájékoztatást adnak majd. 

  A megkérdezett szakértő a következőként összegezte véleményét: a szoborfej – az ismert ábrázolások hasonlósága alapján – a római istennőt, Vénuszt ábrázolhatja. Nem kizárt, illegális leletként jutott ki az országból a megtaláló vagy egy orgazda által, aki felvásárolta. Ezt megerősíti, hogy a vonatkozó jogszabály szerint (Polgári Törvénykönyv 2013. évi V. törvény) a Magyarországon talált régészeti leletet vagy védett tárgyat nem lehet legálisan eladni külföldre, azt a megtalálónak minden esetben fel kell ajánlani a magyar államnak, illetve a hatáskörrel rendelkező illetékes múzeumnak. 

Szerző: Tóth Sándor 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában