Kenderfonal és színes papírcsíkok a kézimunkakosárban

2023.06.09. 18:00

A régi módi nem ment ki a divatból Csabdin sem (galéria)

Néhány női személy összeül kézimunkázni? Ez jó? A csurig megtelt kultúrház kiállításán a jó hangulat is ezt bizonyította. Kicsiség, finomság.

Zsohár Melinda

Fotó: Zsohár Melinda

Többedik esztendeje élnek csabdi lányok, asszonyok egy lehetőséggel, ami apróságnak tűnt az elején, bár a kicsiség is lehet nagyon jó az életben, mint tudjuk. A Nemzeti Művelődési Intézet írt ki szakköri foglalkozásokra pályázatokat Tudásunkkal kézen fogva, a közösségekért címmel. A nyerteseknek küldtek alapanyagokat, mintákat, valamint az adott kézimunka technikájáról videókat. Nem soroljuk fel mindet, egyre bővül a körük, az egyszerűtől a bonyolultabbakig: hímzés, tojásfestés, kosárfonás, gyertyaöntés és a többi kézműves dolgokig. Valaha sokan kézimunkáztak, szinte a női lét alapkövetelménye volt. Ám a tömegterrmelés megjelenésével kevesek szenvedélyévé, hobbijává váltak azok a kézimunka-ágak, amelyek egykor mindennapos ügyességként szerepeltek a háztartások életében. A Nemzeti Népművelési Intézet kiírása is csöndesen terjedt először alig néhány éve, manapság azonban rengeteg kisközösség csatlakozott a hozzájuk, mert ez is lényeges! A közösségteremtés!

Minderről Csabdin meséltek a quilting és makramé munkákból nyílt kiállításukon, ami igazi helyi kis ünneppé emelkedett, minden túlzás nélkül. Néptánccal, polgármesteri köszöntővel, dugig megtelt nagyteremmel, házisüteményekkel és persze a kész munkák kiállításával. Különben nem az első szakkör-pályázatuk volt ez a csabdiaknak, a mézeskalács sütősbe neveztek elsőként, sikerrel. A létszám meghatározott volt ezúttal is, mondta el Szegedi Irén és Bokros József Erzsébet főszervező, mert ha túl sokan vannak, akkor nem olyan hatékony és bensőséges a foglalkozás – ez szakmai alapvetés. De volt, akit kihagyni sem tudtak, tették hozzá, s élénken bólogatott mindehhez Huszárovics Antal polgármester, aki el nem maradt volna egyetlen szakköri foglalkozásról sem. A mézesbábos „lány-találkozón” jött rá, hogy milyen jó a hangulat, s jut az esténkénti alkalmakon finom sütemény neki is, mondta el. De túl a kedves udvariaskodáson, valóban egyértelműsíthető, hogy az egész úgy volt jó, ahogyan nem is gondolták először. (Csíkszentmihályi Mihály világhíres pszichológusunk flow-elmélete a szívből végzett tevékenységről ide vonatkozó passzusa olvasható erről alátámasztásul.)

Idén tizenkilenc szakkörből lehetett választani, a qulting (kilting) és a makramé mellett döntött a kis csapat. Novembertől májusig minden héten találkoztak a polgármesteri hivatalban és a könyvtárban a kézimunkára, küldték a bizonyító fotókat a kiírónak róla. A quilting vékony, színes papírcsíkok hajtogatását és ragasztását, képpé formálását jelenti, a fantázia végtelenségével. Elkészítették Csabdi címerét a zárókiállításra, ami közelről nézvést elképesztő igényességű és szépségű ábrázolásról tanúskodik. A makramé régi ismert technika, s a rusztikus kenderfonalból különösen szép dolgok készíthetők általa. Mindegyiknél a jó ízlés az iránytű, mint minden műfajban. S mit keresett a harsogó koranyárban a karácsonyfa a kiállításon? Karácsonyfadíszeiket is bemutatták quiltingből és makraméból a díszek és dekorációs képek mellett. A szakkörön idősek, fiatalok, gyerekek is megjekentek, tény, hogy a férfinépet a polgármester képviselte magában, ám más szakkörök felkelthetik az erősebbik nem érdeklődését is. Huszárovics Antal azt ígérte egyébként, hogy bármelyik szakkörre pályáznának a hölgyek újfent, minden szükséges feltételt biztosít nekik az önkormányzat. Irénke és Erzsike a gyertyaöntést fontolgatják a papírfonással összekapcsolva legközelebb, de kikérik a többiek véleményét is. Csabdin különben is mindig történik valami.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában