Újabb elismerésben részesült Vészabó Noémi

2023.05.27. 15:00

Szárnyal, mint a Pegazus

A lagúnák városában vehette át újabb művészeti díját Vészabó Noémi festőművész.

Tóth Sándor

Vészabó Noémi a velencei Pegazus Nemzetközi Művészeti Díjjal

Fotó: Dézsy Zoltán

A XVII. században épült klasszikus barokk Scuola Grande di San Teodoro-palota díszterme volt a helyszíne május 18-án annak a díjátadó ünnepségnek, ahol először adták át a Pegazus Nemzetközi Művészeti Díjat (International Prize Pegasus for the Arts). A hat művészeti ág elismerésben részesült képviselői között ott volt Velencében a magyar kortárs alkotó, Vészabó Noémi is. A művésznő – akit jelentős mértékben inspirálnak a klasszikus itáliai mesterek – nem először részesült elismerésben Olaszországban, tavaly februárban Firenzében Leonardo da Vinci-díjban, majd áprilisban Milánóban Caravaggio-díjban. Azóta a párizsi Louvre-ban és Barcelonában is bemutatták a festményeit. Nemrég pedig bekerült az Ausztriában kiadott Leonardo da Vincitől napjainkig (Art from Leonardo da Vinci to today) művészeti albumba. A külföldi siker és elismerés szinte megsokszorozza alkotókedvét, egymás után születnek lélekkel, színekkel, fénnyel és szépséggel átitatott festményei. 

„Festő vagyok, kegyelemben élek, mert megkaptam az alkotás csodáját” – vallja Vészabó Noémi, akinek mesterei közt a szobrászművészt, Kő Pált és Vadász György építészt/szobrászt említhetjük. Székesfehérvárhoz és Fejér vármegyéhez több szállal kötődik. Hat évvel ezelőtt a Seuso II. dokumentumfilm díszbemutatójának egyik vendége volt, mint az alkotó stáb tagja. Festett a késő római ezüstkincs emblematikus darabjáról, a Vadásztálról képet, de nem egy alakommal elkísérte férjét, Dézsy Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendezőt a Kőszárhegy melletti Szárhegyen történt filmforgatásaira és a területen végzett bejárásaira, kutatásaira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában