Előadás

2023.05.23. 14:00

Az M100-as autópálya nyomvonalán talált régészeti leletekről

Bicskén a Nagy Károly Városi Könyvtárban folytatódik a Szülőföldünk Helytörténeti Klub sorozat. Ezúttal aktuális régészeti eredmények kerülnek terítékre az M100-as autóút építése kapcsán. A délutánnak több vendége is lesz.

BB

A kép a tavalyi feltáráson készült, a területen a Szent István Király Múzeum munkatársai dolgoztak

Fotó: Nagy Norbert

Az M100-as autóút egy tervezett gyorsforgalmi út, amelyet eredetileg Esztergom és az M1-es autópálya között jelöltek ki, de 2018-ban az út nyomvonalát lerövidítették az M1-es autópályán Bicske térsége és Kesztölc közé, ahol pedig a szintén tervezett M10-es gyorsforgalmi út futna. A kivitelezés egyelőre késik, aminek egyik oka, hogy a megelőző ásatások során jelentős régészeti leleteket is találtak az autóút kijelölt nyomvonalán. Ezekről a régészeti eredményekről beszélnek szakemberek a helytörténeti klub következő alkalmán, amely május 26-án pénteken 17 órakor kezdődik és amelyen több előadót is meghallgathatnak az érdeklődők. A program:

  • Kovács Ágnes: Próbaásatás az M100 autópálya nyomvonalán. Újkőkori települések a Gerecse lábánál
  • Mikusi Enikő: A késő újkőkori Lengyel kultúra Mányon
  • Kósa Polett: Egy késő bronzkori "hercegnő" sírja
  • Szücsi Frigyes: A mányi honfoglaló hölgy
  • Hüse Asztrik: "Élet és halál a dombok között" - Népvándorlás- és középkori jelenségek a Mány - Kígyós pataktól nyugatra lelőhelyen

A programra a belépés ingyenes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában