Eccer vót...

2023.04.28. 17:00

Történetek a fonóházból – népi játék a Blaha Színkör előadásában

Pusztaszabolcsra érkezik a hevesi Blaha Színkör társulata. Április 30-án, vasárnap 19 órai kezdettel a fonóházi élet jelenik meg a művelődési ház színpadán.

Héjj Vivien

Az előadásban egy tucat ismert vagy kevésbé ismert mese és legendamese feldolgozásával, fonóházi játékokkal, táncok megidézésével eleveníti meg a társulat elődeink fonóházi mindennapjait. Az előadásban gazdag néprajzi gyűjtés alapján kel életre a fonó, avagy a téli szórakozás és játék fő színtere. Az együtt szórakozásban lényeges szerepet kaptak a rögtönzött rendezvények, mesék, balladák előadásai és az alakoskodó játékok is.

A guzsalyasban helye volt a mesemondásnak, dalok éneklésének, találós kérdéseknek, a játékoknak, a táncnak, s olykor a fonóházak házi színpaddá alakultak. A történetek az emberi élet mindenek feletti szépségét, az emberi kapcsolatok jelentőségét, a megélt életfordulók súlyát, az életöröm, a derű, a vidámság, a humor fontosságát, valamint a közösség, a közösséghez való tartozás jelentőségét beszélik el a születéstől a halálig – mindezt a mesékhez illő fonóházi játékkeretbe téve.

Az Eccer vót... szereplői: Bardiné Bohács Anikó, Bonyár Zsolt, Koncsos Gergely, Kovács Sándor, Magdáné Balázs Edit, Magyar Zsanett, Mohácsi Judit és Tóth Edit. A kizárólag felnőtteknek szóló előadásra díjtalan a belépés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában